Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/75347
Title: Controlling obesity through nutrition education using unconventional projects
Other Titles: Educación nutricional en el control de la obesidad mediante intervenciones no tradicionales
Authors: Bello Lujan, Luis M.
O'Shanahan Juan, Angeles
Saavedra Santana, Pedro 
UNESCO Clasification: 12 Matemáticas
3206 Ciencias de la nutrición
32 Ciencias médicas
Keywords: Mass-media ampaign
Physical-activity
Association
Health
Fat, et al
Issue Date: 2009
Journal: Revista Española de Nutrición Comunitaria 
Abstract: Background: Radio has proven to be an important support in the generation of community based projects aimed at searching and applying viable mechanisms of participation and self-management.This article attempts to evaluate the project effectiveness in the community; the impact on adult's beliefs, opinions and eating habits, using the radio as the central element in the ECCA methodology.Method: A quasi-experimental pre-test - post-test evaluation design was used with a single group, according to Campbell's classification. The population (universe) was made up of all subjects (people over 18 years of age) that were registered in the courses (2) on obesity throughout 2008 (N=2.888). The sample, unintentional and not probabilistic, was made up of (n=471) subjects, distributed in all the islands. A twelve unit course on obesity prevention (in children, women, senior citizens, etc.) was created. A questionnaire on beliefs, opinions and on personal and eating habits was drafted to be self-administered before the start of the course during registration and I month after ending the course. In order to compare the initial and final survey percentages the McNemar test was used and the paired t-test for the averages. When the corresponding p-value was equal or inferior to 0.05 the hypothesis contrast was considered statistically significant.Results: Physical activity, daily breakfast, and BMI1 were modified significantly; it also contributed to improving the feeling of being fit and controlling weight; it increased the couples' physical activity, reduced time watching TV, improved some eating related beliefs, improved the quality and quantity of before work breakfast, improved mid-day and night-time healthful meals, improved nutritional balance in routine diets, as well discipline in family meal-time schedules.Conclusions: Health education in the field of obesity prevention using the radio, following the ECCA methodology generated positive changes in personal nutritional and diet habits, not only at the personal but also on the family level.
Introducción: La radio ha demostrado ser un apoyo importante en la generación de proyectos con base comunitaria que persiguen la búsqueda y aplicación de mecanismos viables de participación y autogestión. El presente trabajo pretende evaluar la efectividad de la intervención en la comunidad con impacto en las creencias, opiniones y hábitos alimentarios de las personas adultas utilizando la radio como elemento central de la metodología ECCA. Material y método: Se utilizó un diseño evaluativo cuasiexperimental pretest-postest con un solo grupo según clasificación de Campbell. La población (universo) estuvo conformada por todos sujetos (personas de más de 18 años) que se matricularon en los (2) cursos de obesidad a lo largo del 2008 (N=2.888). La muestra, no intencional y no probabilística, estuvo conformada por (n=471) sujetos, distribuidos por todas las islas. Se elaboró un curso sobre prevención de la obesidad (en niño, en la mujer, en personas mayores, etc.), de 12 unidades. Se elaboró un cuestionario autoadministrado sobre creencias, opiniones y hábitos personales y alimentarios que respondieron antes del comienzo del curso, en el momento de la matricula y un mes después del curso. Para comparar los porcentajes correspondientes a las encuestas inicial y final se utilizó el test de McNemar y para la comparación de medias el t-test para datos emparejados (paired t-test). Resultados: La actividad física, desayuno diario, e IMC se modificaron de forma significativa; también ayudo a sentirse en forma o a controlar el peso; aumento la actividad física en pareja, disminuyo el tiempo delante del televisor, mejoraron algunas creencias sobre la alimentación, mejoraron algunos hábitos en cuanto a la calidad y cantidad del desayuno antes de ir a trabajar, mejoran las comidas saludables tanto al mediodía como en la noche, mejora el equilibrio nutricional en las dietas habituales así como la disciplina en los horarios de comida en la familia. Conclusiones: La educación para la salud en el ámbito de la prevención de la obesidad a través de la radio, siguiendo la metodología ECCA, generó cambios positivos en cuanto a los hábitos personales, alimentarios y dietéticos no solo a nivel personal sino también familiar.
URI: http://hdl.handle.net/10553/75347
ISSN: 1135-3074
Source: Revista Espanola De Nutricion Comunitaria-Spanish Journal Of Community Nutrition [ISSN 1135-3074], v. 15 (3), p. 145-156, (Julio-Septiembre 2009)
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