Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10553/44879
Title: | Evaluación bioquímica del estado nutricional de la población canaria (1998) | Other Titles: | Biochemical assessment of nutritional status in the Canary Island population (1998) | Authors: | Henríquez Sánchez, Patricia Díaz Romero, Carlos Rodríguez Rodríguez, Elena López Blanco, Félix Álvarez León, Eva Elisa Díaz Cremades, Juan Pastor Ferrer, María Cruz Serra Majem, Luis |
UNESCO Clasification: | 32 Ciencias médicas 3206 Ciencias de la nutrición |
Keywords: | Estado nutricional Islas Canarias Vitaminas Minerales Bioquímica |
Issue Date: | 2000 | Journal: | Archivos latinoamericanos de nutrición | Abstract: | La evaluación del estado nutricional de una población debe incorporar una valoración dietética, bioquímica, clínica y antropométrica. Objetivos: Evaluar el estado nutricional de la población canaria mediante indicadores bioquímicos y hematológicos. Metodología: Se realizó un estudio transversal sobre una submuestra representativa de 6 a 75 años que participó en la Encuesta Nutricional de Canarias, 1997-98 (ENCA). Se determinaron ferritina, vitamina B|2 (enzimoinmuno ensayo), ácido fólico sérico y eritrocitario (captura iónica automatizada), retinol,tocoferol y carotenos (cromatogjafía
líquida de alta resolución) y minerales (espectrofotometria de absorción atómica). Resultados: La participación fue del 48,8% con una distribución similar a la población incluida en la ENCA por edad, sexo y variables socioeconómicas. El 25% de las mujeres tenían niveles deficitarios de ferritina y la prevalencia de anemia en las mujeres mayores de 18 años fue del 2,9%. El 13% de la población tenía niveles de ácido fólico eritrocitario bajos, niveles que aumentan con la edad, y un 3,4% niveles bajos de vitamina B|2, que por el contrario va disminuyendo. Un 15% de la población presentó déficit de tx-tocoferol y un 5,2% de retinol, siendo más frecuentes en los más jóvenes, y el 56,4% y el 41,1% tenían niveles bajos de P-caroteno y de licopeno respectivamente. Entre los minerales y elementos traza destacaron, por su elevada prevalencia de niveles bajos, el manganeso y, en menor medida, el selenio. Conclusiones: A pesar de la complejidad de su interpretación, los datos aportan una precisa estimación del estado nutricional en algunas vitaminas y minerales
para la población canaria. Nutrition surveys include information about dietary intake and nutritional status utilising clinical, biochemical and anthropometric measurements. Objective: To evaluate the nutritional status of the Canary Island population by means of biochemical and haematological indicators Methodology: A cross-sectional study was realised in a representative subsample aged 6 to 75 years that participated in the Nutritional Survey of the Canary Islands, 1997-98 (ENCA). We determined levels of ferritin and vitamin B-12 (enzyme-immuneassay), serum and erythrocytic Folic acid (automated ionic catchment), retinol, tocopherol and carotenes (high performance liquid chromatography) and minerals (atomic absorption spectrometry). Results: There were neither se, age nor socio-economic differences in the reference population sample and the ENCA sample. The participation rate was 48.8%, 25% of the women had deficit levels of ferritin and the prevalence of anaemia in women over 18 years was 2.9%. 13% of the population had low erythrocyt folic acid levels, that increased with ape, and 3.4% had low vitamin B-12 levels, which, on the contrary, decreased with age, 15% of the population presented a deficit of alpha -tocopherol and 5.2% of retinol. being more frequent in the youngest group, and 56.4% and 41.1% exhibited low levels of beta -carotene and lycopene respectively. Among mineral and trace elements, low levels of manganese dow attention due to its heightened prevalence, and, to a lesser extent, selenium. Conclusions: In spite of the complexity of its interpretation, this data yields a precise estimation of nutritional status for certain vitamins and minerals in the Canary Island population. |
URI: | http://hdl.handle.net/10553/44879 | ISSN: | 0004-0622 | Source: | Archivos latinoamericanos de nutrición [ISSN 0004-0622], v. 50 (1) sup. 1, p. 43-54, (Marzo 2000) |
Appears in Collections: | Artículos |
SCOPUSTM
Citations
20
checked on Nov 24, 2024
WEB OF SCIENCETM
Citations
16
checked on Feb 25, 2024
Page view(s)
579
checked on May 4, 2024
Download(s)
1,054
checked on May 4, 2024
Google ScholarTM
Check
Share
Export metadata
Items in accedaCRIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.