Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/42295
Title: Las migraciones del azúcar: intercambios humanos entre Canarias y Marruecos en el siglo XVI
Other Titles: Sugar migrations: human exchanges between the Canary Islands and Morocco in the XVIth century
Migrations du sucre: Échanges humains entre les îles Canaries et le Maroc au XVI ème siècle
Authors: Santana Pérez, Germán 
UNESCO Clasification: 55 Historia
Keywords: Azúcar
Canarias
Marruecos
Sus
Emigración, et al
Issue Date: 2018
Publisher: 0018-1005
Journal: Hesperis-Tamuda 
Abstract: El siglo XVI constituyó el periodo álgido de la producción azucarera tanto en Canarias como en el valle de Sus. En Canarias la despoblación como consecuencia de la conquista exigió la importación de mano de obra africana que se formuló en un régimen de esclavitud. Estos esclavos procedieron tanto del Norte de África como del África subsahariana. Por tanto, desde la denominada “Berbería· se trajeron personas obligadas para trabajar en las plantaciones canarias. Por su parte, los ingenios marroquíes del valle del Sus demandaron otro tipo de población desde el archipiélago, más cualificada y con experiencia en los ingenios azucareros. Se inició así las migraciones del azúcar a pesar de las dificultades y enfrentamientos entre ambas orillas.
The sixteenth century was the peak period of sugar production both in the Canary Islands and in the Sus valley. In the Canary Islands, depopulation as a consequence of the conquest demanded the importation of African labor that was formulated in a regime of slavery. These slaves came from both North Africa and sub-Saharan Africa. Therefore, from the so-called "Barbary" people were brought forced to work in the Canarian plantations. For its part, the Moroccan mills of the Sus valley demanded another type of population from the archipelago, more qualified and experienced in the sugar mills. Thus began the migration of sugar despite the difficulties and clashes between both banks.
Le XVI ème siècle coincide avec l’apogée de la production sucrière à la fois dans les îles Canaries et dans la vallée du Sous. Aux Canaries, le dépeuplement consécutif dû à la conquête exigeait l’importation de main-d’œuvre africaine qui pris la forme de l’esclavage. Ces esclaves venaient d’Afrique du Nord et d’Afrique subsaharienne. Par conséquent, à partir des côtes maghrébines, les gens ont été forcés à travailler dans les plantations canariennes, alors que les sucreries de la vallée du Sous exigaient une population de l’archipel plus qualifiée et expérimentée en matière de sucreries. Ainsi, commence la migration du sucre malgré les difficultés et les affrontements entre les deux camps.
URI: http://hdl.handle.net/10553/42295
ISSN: 0018-1005
Source: Hespéris-Tamuda [ISSN 0018-1005],v. 53 (2), p. 207-222
Appears in Collections:Artículos
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