Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/77203
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dc.contributor.authorGaitán Espitia, Juan Diegoen_US
dc.date.accessioned2021-01-15T17:10:53Z-
dc.date.available2021-01-15T17:10:53Z-
dc.date.issued2007en_US
dc.identifier.issn1794-5992en_US
dc.identifier.otherWoS-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10553/77203-
dc.description.abstractAn icthyotoxism event was studied in the Tasajera fishermen's community, department of Magdalena. The ciguatera intoxication was diagnosed to 7 individuals whose ages were ranging between 17 and 53 years (63,4 %), with symptoms of vomit (100 %), muscular pain in low members (71,4 %), abdominal spasms (85,7 %), diarrhea (100 %), numbness and tingling of face, hands, feet (85,7 %), sickness (100 %), and cutaneous outbreak (14,2 %), the symptoms in the majority of the cases disappeared in a space from 8 to 12 days. The consumption of the barracuda (Sphyraena barracuda) spotted moray (Gymnothorax moringa) meat was determined as principal source of the ciguatera event.en_US
dc.description.abstractSe estudió un evento de ictiotoxismo en la comunidad de pescadores de la población de Tasajera, departamento del Magdalena. La intoxicación por ciguatera fue diagnosticada a 7 individuos cuyas edades oscilaban entre los 17 y 53 años (63,4% de rango de edades de los pescadores del sector), con síntomas de vómito (100%), dolor muscular en miembros inferiores (71,4%), espasmos abdominales (85,7%), diarrea (100%), entumecimiento y hormigueo de cara, manos, pies (85,7%), mareo (100%), y brote cutáneo (14,2%), los síntomas en la mayoría de los casos desaparecieron en un lapso de 8 a 12 días. Se determinó como causa principal del evento de ciguatera el consumo de carne de barracuda (Sphyraena barracuda) y morena (Gymnothorax moringa).en_US
dc.languagespaen_US
dc.relation.ispartofDuazaryen_US
dc.sourceDuazary [ISSN 1794-5992], v. 4 (2), p. 160-167, (Julio-Diciembre 2007)en_US
dc.subject310907 Patologíaen_US
dc.subject.otherIcthyotoxismen_US
dc.subject.otherCiguateraen_US
dc.subject.otherIntoxicationen_US
dc.subject.otherColombian Caribbeanen_US
dc.subject.otherIctiotoxismoen_US
dc.titleIctiotoxismo por consumo de barracuda (Sphyraena barracuda) y morena manchada (Gymnothorax moringa) en la comunidad de pescadores artesanales de Tasajera, caribe colombianoen_US
dc.title.alternativeIctiotoxismo Consumption by Barracuda (Sphyraena barracuda) and Spotted Moray (Gymnothorax moringa) in the fishing community of artisan Tasajera colombian caribbeanen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/Articleen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.isi000210111000010-
dc.identifier.eissn2389-783X-
dc.description.lastpage167en_US
dc.identifier.issue2-
dc.description.firstpage160en_US
dc.relation.volume4en_US
dc.investigacionCiencias de la Saluden_US
dc.type2Artículoen_US
dc.contributor.daisngid25765474-
dc.description.numberofpages8en_US
dc.utils.revisionen_US
dc.contributor.wosstandardWOS:Espitia, JDG-
dc.date.coverdateJulio-Diciembre 2007en_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.description.esciESCI
dc.description.erihplusERIH PLUS
item.grantfulltextopen-
item.fulltextCon texto completo-
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