Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/76762
Title: The Women's Health Initiative. What is on trial: nutrition and chronic disease? Or misinterpreted science, media havoc and the sound of silence from peers?
Authors: Yngve, Agneta
Hambraeus, Leif
Lissner, Lauren
Serra Majem, Luis 
Vaz de Almeida, María Daniela
Berg, Christina
Hughes, Roger
Cannon, Geoffrey
Thorsdottir, Inga
Kearney, John
Gustafsson, Jan-Å
Rafter, Joseph
Elmadfa, Lbrahim
Kennedy, Nick
UNESCO Clasification: 3206 Ciencias de la nutrición
Keywords: Dietary Modification Trial
Breast-Cancer
Fat
Pattern
Risk
Issue Date: 2006
Journal: Public Health Nutrition 
Abstract: The first results of the Women's Health Initiative dietary intervention trial were published in the USA in February. This is a colossal intervention designed to see if diets lower in fat and higher in fruits, vegetables and grains than is usual in high-income countries reduce the incidence of breast cancer, colorectal cancer, heart disease and other chronic diseases, in women aged 50 - 79 years. As interpreted by US government media releases, the results were unimpressive. As interpreted by a global media blitz, the results indicate that food and nutrition has little or nothing to do with health and disease. But the trial was in key respects not reaching its aims, was methodologically controversial, and in any case has not produced the reported null results. What should the public health nutrition profession do about such messes?
Los primeros resultados del ensayo de intervención dietética Women's Health Initiative se publicaron en EE. UU. En febrero. Esta es una intervención colosal diseñada para ver si las dietas más bajas en grasas y más altas en frutas, verduras y granos de lo habitual en los países de altos ingresos reducen la incidencia de cáncer de mama, cáncer colorrectal, enfermedades cardíacas y otras enfermedades crónicas en mujeres de 50 años. –79 años. Según lo interpretado por los comunicados de prensa del gobierno de EE. UU., Los resultados no fueron impresionantes. Según lo interpretado por un bombardeo mediático global, los resultados indican que la alimentación y la nutrición tienen poco o nada que ver con la salud y la enfermedad. Pero, en aspectos clave, el juicio no alcanzó sus objetivos, fue metodológicamente controvertido y, en cualquier caso, no ha producido los resultados nulos informados. ¿Qué debería hacer la profesión de nutrición de salud pública ante tales líos?
URI: http://hdl.handle.net/10553/76762
ISSN: 1368-9800
DOI: 10.1079/PHN2006952
Source: Public Health Nutrition [ISSN 1368-9800], v. 9 (2), p. 269-272, 2006
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