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http://hdl.handle.net/10553/75591
Title: | Effect of no supplementation of liposoluble vitamins (A, D and K) and the inclusion of taurine in weaning diets for meagre ("Argyrosomus regius") | Authors: | Vidal Payá, Iván | Director: | Caballero Cansino, María José Izquierdo López, María Soledad Hernández Cruz, Carmen Mª |
UNESCO Clasification: | 251092 Acuicultura marina | Keywords: | Argyrosomus regius Microdiets Larvae |
Issue Date: | 2014 | Project: | AQUATRANS, proyecto de cooperación transfronteriza (FEDER), Programa POCTEFEX (Programa de Cooperación Transfronteriza España-Fronteras Exteriores) | Abstract: | Meagre (Argyrosomus regius) is a fast growing fish and a very
interesting specie for the diversification of aquaculture. For this reason,
it is necessary to enlarge the information on nutritional requirements.
In general, there is very few bibliography available about fish larvae
requirements and even less about this specie.
The main objective of this study was to assess five experimental
microdiets on meagre larvae from 20 dph to 33 dph in order to establish
the supplement or non supplement effect of liposoluble vitamins (A, D y
K) and taurine excess on larvae survival, growth, proximal composition,
pathologies, deformities and mineralization. Non supplement of vitamin
K on microdiets caused a higher rate of mortality on meagre larvae.
Hypervitaminosis A and D could inhibit growth in terms of size and
dried weight of meagre larvae, since the higher growing rates were
shown on larvae fed with non vitamin A and D addition microdiets.
After studying deformities and mineralization, taurin excess in
microdiets caused a higher percentage of deformities, while larvae with
higher rates of mineralization were those fed with non vitamin A
supplement diet. Histological analysis showed presence of granulomas
on larvae livers. It was confirmed that the cause of this granuloma was
not infectious origin, and it was observed that non vitamin K addition
caused the higher incidence of granulomas. La corvina (Argyrosomus regius) es un pez de rápido crecimiento, y una especie de gran interés para el desarrollo de la diversificación de la acuicultura. Para ello es necesario ampliar la información en términos de requerimientos nutricionales. En general, poca es la bibliografía disponible sobre requerimientos de larvas de peces y menos aún en esta especie. Por ello, el objetivo principal de este estudio fue evaluar cinco microdietas experimentales en larvas de corvina (Argyrosomus regius) de 20 dph hasta 33 dph para establecer el efecto de la no suplementación de vitaminas liposolubles (A, D y K) y la inclusión de taurina en la supervivencia, crecimiento, composición proximal, salud, deformidades y mineralización de las larvas. La no suplementación de vitamina K en las microdietas causó una mayor mortalidad en larvas de corvina. Una hipervitaminosis D y A podría inhibir el crecimiento en términos de talla y peso seco de larvas de corvina, ya que los mayores crecimientos se dieron en las larvas alimentadas con microdietas sin adición de vitamina D y A. Tras estudiar las deformidades y mineralización, una inclusión de taurina en la microdietas provoca un mayor porcentaje de deformidades, mientras que las larvas que presentaron mayor mineralización fueron las alimentadas con microdieta sin suplementación de vitamina A. Los análisis histológicos mostraron presencia de granulomas en el hígado de larvas de corvina, se confirmó que la causa del granuloma no era de origen infeccioso, y se evidenció que la no adición de vitamina K provocaba mayor incidencia de granulomas. |
Department: | Departamento de Biología | Faculty: | Facultad de Ciencias del Mar | Degree: | Máster Universitario en Cultivos Marinos | URI: | http://hdl.handle.net/10553/75591 |
Appears in Collections: | Trabajo final de máster Restringido ULPGC |
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