Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/4599
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorIzquierdo, Marisol-
dc.contributor.authorRoo, Javier-
dc.creatorRoo Filgueira, Francisco Javieres
dc.date2009es
dc.date.accessioned2010-12-23T02:31:00Z
dc.date.accessioned2018-06-05T13:12:14Z-
dc.date.available2010-12-23T05:00:13Z
dc.date.available2018-06-05T13:12:14Z-
dc.date.issued2009en_US
dc.identifier.isbn978-84-694-1124-7en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10553/4599
dc.description.abstractThe main objective of this study was “to improve the production technology of red porgy (Pagrus pagrus) larvae and fry”. Specific objectives were divided in two complementary and consecutive phases; the first part was mainly based on a biological approach where specific aspects of the first development stages of this species were described. Followed by a second part where this knowledge was applied to develop a standard larval rearing protocol for commercial production of this species. In this sense, it was determined that red porgy larvae are visual feeders and hatch with an incomplete and nonfunctional visual and digestive system. Along the third and fourth days posthatch, major structural changes took place in the visual and digestive systems, with the definition and pigmentation of the primary photoreceptors (cones) and mouth opening. At this moment, the first digestive activity was detected in the midgut, which enables the larva to begin its exogenous feeding. The second most important change in relation to visual system development was detected around 20dah, when second photoreceptors nuclei appeared (rods), these structures prepared larvae with a greater sensitivity and visual acuity, allowing them to prey under restricted light conditions. These changes, agreed with the detection of the first gastric cells and the progressive migration of the larvae, from shallow to depth water, suggesting changes in feeding habits and culture conditions at this stage.en_US
dc.description.abstractEl objetivo principal de este trabajo fue “la mejora de la tecnología de producción de larvas y alevines de bocinegro”. Los objetivos específicos se dividen en dos etapas consecutivas que se complementan, una primera parte del trabajo en la que se describen aspectos específicos sobre la biología y desarrollo de las primeras etapas de vida de esta especie, seguida de una segunda parte donde el conocimiento adquirido se aplicó al desarrollo de un protocolo estándar para la producción comercial de esta especie. En este sentido, se ha podido determinar que las larvas de bocinegro son predadores visuales, que eclosionan con un sistema visual y digestivo incompleto y no funcional. Entre el tercer y cuarto día post eclosión se producen los mayores cambios en el sistema visual, con la aparición de pigmentación en los fotoreceptores primarios (conos) y apertura de la boca, lo que capacita a la larva para comenzar su alimentación exógena. Igualmente en este momento se detecta la primera actividad digestiva a la altura del intestino medio. El segundo hito mas importante en el desarrollo del sistema visual se detecta en torno a los 20dpe, cuando aparecen los núcleos de los segundo fotoreceptores (bastones) que dotan a las larvas de una mayor agudeza y sensibilidad visual, permitiéndole predar en condiciones de una menor intensidad lumínica, estos cambios coinciden con la detección de las primeras células gástricas y la progresiva migración de las larvas desde las capas superficiales a mayor profundidad en la columna de agua, lo que permite determinar la necesidad de un cambio de alimentación y condiciones de cultivo en esta etapa.en_US
dc.formatapplication/pdfes
dc.languageengen_US
dc.rightsby-nc-ndes
dc.subject310502 Pisciculturaen_US
dc.subject.otherBocinegro (Peces)en_US
dc.titleImprovements in the production technology of red porgy (Pagrus pagrus) larvae and fry: importance of rearing conditions and diet nutritional value on their qualityen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisen_US
dc.typeThesisen_US
dc.typeThesisen_US
dc.typeThesisen_US
dc.typeThesisen_US
dc.compliance.driver1es
dc.contributor.departamentoDepartamento de Biologíaen_US
dc.contributor.facultadFacultad de Ciencias del Maren_US
dc.fechadeposito2010-12-23T05:00:13Zes
dc.identifier.absysnet616606es
dc.investigacionCienciasen_US
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
dc.type2Tesis doctoralen_US
dc.description.notasContiene resumen en españolen_US
dc.utils.revisionen_US
dc.identifier.matriculaTESIS-125922
dc.identifier.ulpgces
item.grantfulltextopen-
item.fulltextCon texto completo-
crisitem.advisor.deptGIR Grupo de Investigación en Acuicultura-
crisitem.advisor.deptIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.advisor.deptDepartamento de Biología-
crisitem.author.deptGIR Grupo de Investigación en Acuicultura-
crisitem.author.deptIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.author.deptDepartamento de Biología-
crisitem.author.orcid0000-0002-9660-230X-
crisitem.author.parentorgIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.author.fullNameRoo Filgueira, Francisco Javier-
Appears in Collections:Tesis doctoral
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