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http://hdl.handle.net/10553/45963
Title: | Estudio multicéntrico de incidencia de las complicaciones de la nutriciónenteral total en el paciente grave. Estudio ICOMEP 2ª parte | Other Titles: | Multicenter study on incidence of total parenteral nutrition complications in the critically-ill patient. ICOMEP study. Part II | Authors: | Grau, Teodoro Bonet, A. Zabarte, M. Bonet Sarís, A. Farré Viladrich, M. Salvadó Salvat, J. Acosta Escribano, J. A. Blesa Malpica, A. Montejo González, J. C. Jiménez Jiménez, J. Ortiz Leyba, C. Cuñat, J. Arguedas, J. Abella, A. Blanco, J. Sanchez-Izquierdo Riera, J. A. Iturralde Yánez, J. Ruiz Santana, S. Peña Morant, V. Morán García, V. Albert Bonamusa, I. García De Lorenzo Y Mateos, A. Mesejo Arizmendi, A. Lander Azcona, A. Sanchez Miralles, A. López Martínez, J. Rodríguez, A. Serviá, L. Tejada Artigas, A. Martínez García, P. Palacios Rubio, V. Jara Clemente, F. De La Fuente O'Connor, E. Masdeu Eixarch, G. Fernandez Ortega, J. F. Casanovas Taltavull, M. Domínguez, L. A. Rey, G. González Ramos, T. Martín Velasco, M. Arteta Arteta, D. Macías, S. Ortells Huerta, X. Herrera Morillas, F. Gómez Tello, V. Serón Arbeola, C. Añón Elizalde, J. M. Fajardo López-Cuervo, J. J. Zubillaga, S. |
UNESCO Clasification: | 32 Ciencias médicas 3206 Ciencias de la nutrición |
Keywords: | Nutrición enteral Enfermo grave Complicaciones intestinales Infección nosocomial |
Issue Date: | 2005 | Journal: | Nutrición Hospitalaria | Abstract: | Objetivo: Valorar la incidencia de complicaciones dela nutrición enteral en una cohorte prospectiva de enfer-mos ingresados en UCI.Material y métodos:Estudio prospectivo, multicéntricode pacientes ingresados en UCI y que recibieron nutriciónenteral. Se incluyeron datos demográficos, diagnósticoprincipal e índices nutricionales y de gravedad. Las compli-caciones se definieron previamente y se agruparon en gastrointestinales e infecciosas. Un grupo independiente tratóla base de datos y realizó el análisis estadístico. Se determi-naron la tasas, la densidad de incidencia de las complicacio-nes y la razón de probabilidad para las complicaciones.Resultados:De 3.409 pacientes, 544 recibieron nutriciónenteral. 303 pacientes ingresaron por patología médica,149 quirúrgica y 92 traumática. 99 estaban desnutridos yel índice de riesgo nutricional fue de 69,7. La incidencia decomplicaciones gastrointestinales fue de 6 episodios por100 días de nutrición y obligó a la suspensión definitiva dela dieta en 89 pacientes. La nutrición enteral precoz no diolugar a más complicaciones que la tardía. Los vómitos fue-ron más fecuente en la tardía (O.R. 0,4; IC95%: 0,2-0,7).La retirada temporal de la dieta en 140 enfermos fue lamaniobra más utilizada, lo que dió lugar a menos aportecalórico (2 kcal/kg/d de mediana) que el programado. Lastasas de incidencia de infección nosocomial fueron de7,47% de sepsis por catéter y 51% de otras infecciones no-socomiales y 35% desarrollaron neumonía. Conclusiones:Las complicaciones gastrointestinales dela nutrición enteral son frecuentes, producen un aporte ca-lórico insuficiente y una suspensión definitiva de la dietaen un número significativo de casos. La nutrición enteralprecoz no tiene una mayor incidencia de complicaciones.Los episodios de aumento del residuo gástrico no incre-mentan la incidencia de neumonía. Las demás complicaciones infecciosas están en el rango de lo publicado y pare-cen modificarse poco por el uso de la nutrición enteral. Objective: To assess enteral nutrition complications ina prospective cohort of patients admitted to the ICU. Material and methods: Prospective, multicenter studyof patients admitted to the ICU and that received enteralnutrition (EN). Demographical data, main diagnosis,and nutritional and severity indexes were included.Complications were previously defined and were catego-rized as gastrointestinal or infectious. An independentgroup managed the databases and performed the statis-tical analysis. Data were expressed in absolute values orby their median and percentile (25-75). The rate and in-cidence density of complications and the odds ratio forcomplications were determined.Results:544 out of 3,409 patients received enteral nu-trition. Three hundred and three patients were admittedfor medical causes, 149 for surgical causes and 92 fortrauma. Ninety nine patients were underfed, and the nu-tritional risk index was 69.7. The incidence of gastroin-testinal complications was 6 episodes per 100 days of nu-trition, and in 89 patient they resulted in enteralnutrition withdrawal. Early enteral nutrition did notyield more complications than late EN. Vomiting wasmore frequent in late EN (OR 0.4; 95%CI: 0.2-0.7).Temporary withdrawal of diet in 140 patients was themost used procedure, which resulted in a lower caloricintake (median of 2 kcal/kg/d) than programmed. Noso-comial infection rates were 7.47% for catheter-inducedsepsis and 51% for other nosocomial infections, and35% developed pneumonia.Conclusions: Gastrointestinal complications with en-teral nutrition are frequent, result in insufficient calo-ric intake and definitive withdrawal of diet in a signifi-cant number of cases. Early enteral nutrition is notassociated with an increased number of complications.Episodes of increase of the gastric residue do not incre-ase the incidence of pneumonia. Other infectious complications are within the range of what has been published and seem to be little modified by the use of enteral nutrition. |
URI: | http://hdl.handle.net/10553/45963 | ISSN: | 0212-1611 | Source: | Nutricion Hospitalaria [ISSN 0212-1611], v. 20, p. 278-285 |
Appears in Collections: | Artículos |
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