Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/45953
Title: Formación en Nutrición: de la universidad a la especialidad
Other Titles: Education on nutrition: From the university to specialized care
Authors: García De Lorenzo, A.
Rodríguez Montes, Y.
Culebras, J. M.
Álvarez, J.
Botella, F.
Cardona, D.
De Cos, A.
García Peris, P.
Gil, A.
Marti, A.
Pérez-Portabella, C.
Planas, M.
Ruiz-Santana, S. 
Russolillo, G.
Salas, J.
UNESCO Clasification: 32 Ciencias médicas
3201 Ciencias clínicas
Keywords: Formación
Nutrición
Pregrado
Post-grado
Issue Date: 2010
Journal: Nutrición Hospitalaria 
Abstract: De cara a las nuevas normas del Espacio Europeo deEducación Superior en su relación con los estudios denutrición tanto en los diferentes grados (medicina, farma-cia, nutrición, enfermería) como en el postgrado, seestructura el VIIº FORO Abbott-SENPE. Se efectúa unareflexión multiprofesional y multidisciplinar sobre laactual situación de la formación universitaria en nutri-ción, sus posibilidades y límites. También se valora elpapel de la formación continuada, del sistema de residen-cia, de los másteres y de las sociedades científicas. Se con-cluye en instar a las autoridades académicas, a la Comi-sión Nacional de Especialidades, a los responsables deformación continuada y a las sociedades científicas areflexionar sobre la importancia de los estudios relacio-nados con la nutrición, alimentación y dietética tanto enel pregrado como en el postgrado y a implementarlos ydesarrollarlos en sus áreas de influencia.
The 7thAbbott-SENPE Forum is structured facing the newregulations of the European Space of High Education regard-ing the studies on Nutrition in the different degrees (Medi-cine, Pharmacology, Nutrition, Nursing) and post-doctoraleducation. A multi-professional and multidisciplinary discus-sion on the current situation of university education on nutri-tion, and its capabilities and limitations, is carried out. Thevalue of the role of continuous medical education, the in-house training programme, masters, and of scientific soci-eties is also assessed. It is concluded that there is a need to urgeacademic authorities, the National Commission of MedicalSpecialties, the persons in charge of continuous medical edu-cation, and scientific societies of the importance of the studiesrelating to nutrition, feeding, and dietetics at both pre-gradu-ate and post-graduate educational levels, and to implementand develop these studies in their areas of influence.
URI: http://hdl.handle.net/10553/45953
ISSN: 0212-1611
DOI: 10.3305/nh.2010.25.4.4753
Source: Nutricion Hospitalaria[ISSN 0212-1611],v. 25, p. 540-542
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