Identificador persistente para citar o vincular este elemento: https://accedacris.ulpgc.es/jspui/handle/10553/149265
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorReyes del Moral, A.en_US
dc.contributor.authorFloren Zabala, L.en_US
dc.contributor.authorVelázquez Miranda, D.en_US
dc.contributor.authorMartel Benítez, Carlos Joséen_US
dc.contributor.authorHernández Castellano, Lorenzo Enriqueen_US
dc.contributor.authorCastro Navarro, Noemíen_US
dc.contributor.authorArgüello Henríquez, Anastasioen_US
dc.contributor.authorMorales De La Nuez, Antonio Joséen_US
dc.contributor.authorMartín Barrasa, José Luisen_US
dc.date.accessioned2025-10-03T09:16:35Z-
dc.date.available2025-10-03T09:16:35Z-
dc.date.issued2025en_US
dc.identifier.isbn978-84-120939-8-8en_US
dc.identifier.urihttps://accedacris.ulpgc.es/jspui/handle/10553/149265-
dc.description.abstractThe innate immune system is the first line of defence against pathogens. Among these, host defence peptides (HDP) play a crucial role as they have direct antimicrobial activity and modulate the immune response. Cathelicidins are a wellknown HDP found in most vertebrates, including goats. These peptides contribute to the immune system by targeting a broad spectrum of microorganisms and are involved in immune regulation. Cathelicidins are structurally diverse and are classified according to the secondary structure of their mature peptides, including -helices, -hairpin structures, and elongated forms rich in proline-arginine or tryptophan. Their genes are typically organised in genomic clusters. The goat has seven cathelicidins, several of them have been tested as antimicrobial agent. For example, the bactenecin 3.4 showed an activity against several microorganisms. However, no information is available about the antimicrobial activity of SC5 goat cathelicidin. The aim of this study was to test the cathelicidin SC5 and compare it with the Bactenecin 3.4. These two peptides have been tested against a panel of forty-eight E. coli isolated from human urine system. The SC5 showed a MIC50 of 3.125 μM and a MIC90 of 50 μM, while Bactenecin 3.4 have 25 and 50 μM, respectively. The SC5 presented a MBC50 of 3.125 μM and a MBC90 of >50 μM, while Bactenecin 3.4 have 25 and >50 μM, respectively.en_US
dc.languageengen_US
dc.publisherINSTITUTO CANARIO DE INVESTIGACIONES AGRARIAS (ICIA).en_US
dc.subjectInvestigaciónen_US
dc.subject3109 Ciencias veterinariasen_US
dc.subject240114-1 Taxonomía animal. Bioquímicaen_US
dc.subject.otherCatheliCiDinen_US
dc.subject.otherHost DeFenCe PePtiDeen_US
dc.subject.otherInnate iMMunitYen_US
dc.titleComparative antimicrobial activity of goat cathelicidins SC5 and Bactenecin 3.4 against E. colien_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/conferenceObjecten_US
dc.typeConference posteren_US
dc.relation.conferenceRegional conference of the International Goat Association (IGA 2025)en_US
dc.description.lastpage55en_US
dc.description.firstpage55en_US
dc.investigacionCiencias de la Saluden_US
dc.type2Póster de congresosen_US
dc.utils.revisionen_US
dc.date.coverdate17/05/2025en_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
item.fulltextCon texto completo-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2 - Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2 - Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0002-1580-4058-
crisitem.author.orcid0000-0003-2729-0434-
crisitem.author.orcid0000-0002-3026-2031-
crisitem.author.orcid0000-0002-4426-0678-
crisitem.author.orcid0000-0002-0184-2037-
crisitem.author.orcid0000-0002-3280-9838-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.fullNameMartel Benítez, Carlos José-
crisitem.author.fullNameHernández Castellano, Lorenzo Enrique-
crisitem.author.fullNameCastro Navarro, Noemí-
crisitem.author.fullNameArgüello Henríquez, Anastasio-
crisitem.author.fullNameMorales De La Nuez, Antonio José-
crisitem.author.fullNameMartín Barrasa, José Luis-
crisitem.event.eventsstartdate14-05-2025-
crisitem.event.eventsenddate17-05-2025-
Colección:Póster de congreso
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