Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10553/116087
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorNavas López, V. M.en_US
dc.contributor.authorMartín-de-Carpi, Javieren_US
dc.contributor.authorSegarra Cantón, O.en_US
dc.contributor.authorGarcía Burriel, J.I.en_US
dc.contributor.authorDíaz Martín, J.J.en_US
dc.contributor.authorRodríguez Martínez, A.en_US
dc.contributor.authorMedina Benítez, E.en_US
dc.contributor.authorJuste Ruiz, M.en_US
dc.contributor.authorPeña Quintana, Luisen_US
dc.date.accessioned2022-07-04T17:34:25Z-
dc.date.available2022-07-04T17:34:25Z-
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.issn1699-5198en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10553/116087-
dc.description.abstractObjectives: Exclusive enteral nutrition (EEN) is one of the therapeutic strategies used to induce remission in pediatric Crohn's disease (CD). Although its use is recommended in clinical practice guidelines and consensus documents, the frequency of this practice in Spain is unknown. Methods: A 70-item questionnaire (PRESENT: PREScription of Enteral Nutrition in pediaTric Crohn's disease in Spain) was drafted and distributed through the SEGHNP (Spanish Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) e-mail list. Results: We received information from 51 Pediatric Gastroenterology Units. Of the 287 patients newly diagnosed with CD in 2011-2012 at these centres (139 in 2011, 148 in 2012), 182 (63%) received EEN (58% in 2011 and 68% in 2012). 26% of the patients who received EEN in the period studied (64/246) did so during relapses. All the physicians (100%) who responded to the questionnaire believe that EEN is effective in inducing clinical remission in mild to moderate CD. However, 24.5% of respondents never use EEN during relapses. The enteral formulas used most often used were polymeric formulas specific for CD (70.6%) and the preferred administration route was oral, with 60.8% using flavouring and 9.3% allowing a variable percentage of calories in the form of other foods. 65% use 5-ASA together with EEN, 69% use antibiotics and 95% immunomodulators (thiopurines). The duration of EEN tends to be 8 weeks (47.1%), and transition to regular diet was achieved sequentially over a variable period of time. Regarding barriers and limiting factors for the use of EEN, those most frequently reported include lack of acceptance by the patient and/or family (71%), lack of time and/or ancillary staff (69%) and difficulty in convincing the patient and/or family of the suitability of treatment (43%). Conclusions: EEN use rates are similar to those of other European questionnaires. Tools that facilitate acceptance by the patient and family are needed. Increasing the time dedicated to this therapeutic modality is likewise important. Given the disparity of criteria for indicating treatment with EEN, it would be useful to have widely accepted clinical practice guidelines or protocols that facilitate the decision to use it.en_US
dc.description.abstractObjetivos: La nutrición enteral exclusiva (NEE) es una de las estrategias terapéuticas empleadas para inducir la remisión en niños con enfermedad de Crohn (EC). Pese a que la NEE se recomienda en las guías de práctica clínica y en los documentos de consenso, la frecuencia real de su empleo en España es desconocida. Métodos: Encuesta compuesta por 70-items (PRESENT: PREScription of Enteral Nutrition in pediaTric Crohn’s disease in Spain) que se distribuyó a través de la lista de distribución de Sociedad Española de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica (SEGHNP). Resultados: Se recibieron los datos de 51 unidades de Gastroenterología Pediátrica del territorio español. De los 287 pacientes recién diagnosticados de EC durante los años 2011-12 en esos centros (139 en 2011 y 148 en 20212), 182 (63%) recibieron NEE (58% en 2011 y 68% en 2012). El 26% de los pacientes que recibieron NEE estaban en recaída. Todos los facultativos que respondieron pensaban que la NEE es efectiva para inducir la remisión clínica en los brotes leves-moderados. El 24,5% no emplean la NEE durante las recaídas. Las formulas enterales empleadas más frecuentemente fueron las específicas para EC (70,6%), la vía oral fue la más utilizada, el 60,8% utilizaron saborizantes y el 9,8% de las unidades permitían un porcentaje variable de calorías en forma de otros alimentos durante el periodo de NEE. El 65% emplearon 5-ASA junto con la NEE, el 69% antibióticos y hasta un 95% inmunomoduladores. La duración de la NEE fue de 8 semanas en el 47,1% de los casos, la transición hacia una dieta normal se realizó de forma secuencial. En relación a las barreras y factores limitantes encontrados por los respondedores para instaurar la NEE destacaban la falta de aceptación por el paciente y/o la familia (71%), falta de tiempo o de personal auxiliar (69%) y la dificultad para convencer al paciente o su familia de la idoneidad del tratamiento (43%). Conclusiones: La frecuencia de empleo de la NEE en pacientes con EC es similar a la de otros cuestionarios europeos. Se precisan herramientas y recursos que faciliten la aceptación por parte del paciente y de su familia así como disponer de más tiempo a dedicar para instaurar esta modalidad terapéutica. Dada la disparidad de criterios para la indicación de la EEN, sería útil disponer de guías de práctica clínica ampliamente aceptadas o protocolos que facilitan la decisión de utilizarla.en_US
dc.languageengen_US
dc.relation.ispartofNutrición Hospitalariaen_US
dc.sourceNutrición hospitalaria [1699-5198], v. 29(3), pp. 537-546en_US
dc.subject32 Ciencias médicasen_US
dc.subject3206 Ciencias de la nutriciónen_US
dc.subject320110 Pediatríaen_US
dc.subject.otherExclusive enteral nutritionen_US
dc.subject.otherPediatric Chron's diseaseen_US
dc.subject.otherPediatric inflammatory bowel diseaseen_US
dc.subject.otherSurveyen_US
dc.subject.otherPrescriptionen_US
dc.titlePRESENT: PREScription of Enteral Nutrition in pediaTric Crohn´s disease in Spainen_US
dc.title.alternativePRESENT; PRESCRIPCIÓN DE NUTRICIÓN ENTERAL EN LA ENFERMEDAD DE CROHN PEDIÁTRICA EN ESPAÑAen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.3305/NH.2014.29.3.7184en_US
dc.contributor.orcid0000-001-6052-5894-
dc.contributor.authorscopusid6603266503-
dc.description.lastpage546en_US
dc.identifier.issue3-
dc.description.firstpage537en_US
dc.relation.volume29en_US
dc.investigacionCiencias de la Saluden_US
dc.type2Artículoen_US
dc.description.numberofpages9en_US
dc.utils.revisionen_US
dc.date.coverdate2014en_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.contributor.buulpgcBU-MEDen_US
dc.description.sjr0,298
dc.description.jcr1,2
dc.description.sjrqQ3
dc.description.jcrqQ4
dc.description.scieSCIE
dc.description.miaricds11,0
item.grantfulltextnone-
item.fulltextSin texto completo-
crisitem.author.deptGIR IUIBS: Nutrición-
crisitem.author.deptIU de Investigaciones Biomédicas y Sanitarias-
crisitem.author.deptDepartamento de Ciencias Clínicas-
crisitem.author.orcid0000-0001-6052-5894-
crisitem.author.parentorgIU de Investigaciones Biomédicas y Sanitarias-
crisitem.author.fullNamePeña Quintana, Luis-
Colección:Artículos
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