Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/994
Title: La mediterrània : una visió sinòptica
Other Titles: The mediterranean : a synoptic overview
Authors: Bas Peired, Carlos 
UNESCO Clasification: 250607 Geomorfología
2510 Oceanografía
Keywords: Ecología marina
Mediterráneo
Mar
Issue Date: 2007
Journal: Memorias de la Real Academia de Ciencias y Artes de Barcelona 
Abstract: S'explica breument la formació de la Mediterrània a partir de l'antiga Tetis així com tota l'estructura geomorfològica, amb una especial referència a l'orogènia alpina. Es dedica una especial atenció a la circulació superficial d'origen atlàntic, considerada el factor bàsic de tota la dinàmica mediterrània, i es destaca principalment el paper dels estrets i el significat de l'efecte estuarià. Així mateix, es té en compte l'acció deis vents més importants, ja que afecta la dinàmica complexa oceanogràfica. Com a primer resultat del conjunt de les accions dinàmiques s'estudia i es reflexiona sobre els diversos factors que contribueixen a la productivitat mediterrània considerada superior a 1'esperada. En un altre aspecte s'examinen les característiques de l'ecosistema mediterrani considerat una gran unitat, encara que amb gradients molt característics. Com un dels elements que caracteritzen l'estructura dinàmica de l'ecosistema mediterrani, es revisa la influència de l'home per mitjà de la pesca i la contaminació com a factors pertorbadors, Finalment, a manera de resum s'exposa una visió global en la qual s'assaja d'integrar els factors oceanogràfics, biològics i socioeconòmics, amb una especial atenció a la dinàmica humana amb l'intent que la integració de tots aquests aspectes permeti comprendre la totalitat de la problemàtica mediterrània com a base d'una possible planificació mes sostenible.
Se comenta de forma breve la formación del Mediterráneo a partir del antiguo Tethys, así como la estructura geomorfológica, con especial referencia a la orogenia alpina. Se dedica especial atención a la circulación superficial de origen atlántico considerada como el factor básico de toda la dinámica mediterránea, destacando principalmente el papel de los estrechos y el significado del efecto estuario. Asimismo, la acción de los vientos más importantes se considera en tanto que afecta la compleja dinámica oceanógrafica. Como primer resultado del conjunto de las acciones dinámicas que se analizan, se re-flexiona sobre los diferentes factores que contribuyen a la productividad mediterránea que se considera superior a la esperada. Desde otro punto de vista, se analizan las características del ecosistema mediterráneo considerado como una gran unidad, si bien se reconoce la existencia de gradientes muy característicos. Como uno de los elementos que contribuyen a la estructuración dinámica del ecosistema mediterráneo, se revisa la influencia del hombre por medio de la pesca y la contaminación, considerados como factores perturbadores. Finalmente, y a modo de resumen, se expone una visión global en la que se trata de integrar los factores oceanógraficos, biológicos y socioeconómicos, con una especial atención a la dinámica de las poblaciones humanas, con el propósito que la integración de todas estas facetas permita una comprensión de la totalidad de la problemática mediterránea como base de una posible planificación más sostenible.
The formation of the Mediterranean sea from the former Tethys, and the geomorphological structure with special reference to the alpine «orogenesis» is mentioned briefly. Special attention has been given to the superficial circulation from Atlantic origin, considered the essential factor for all the Mediterranean dynamics, rendering a special reference to the straits' role and to the «significance» of the estuary effect. Furthermore, the action of the more important winds is considered insofar it affects the complex oceanographic dynamics. As a first result from the set of dynamic actions that are analysed, and the different contributing factors to the Mediterranean productivity, that is considered greater than expected, are mentioned. The Mediterranean ecosystem characteristics are analysed, from a different perspective by considering the Mediterranean ecosystem as a large unit, though the existence of very characteristic gradients is recognised. The influence of man through fishing and contamination, considered disrupting factors, is checked as one of the elements that contribute to the dynamic structuring of the Mediterranean ecosystem. Finally, as a summary, a global vision is put forward that tries to integrate the oceanographic, biologic, and socioeconomic factors, with special attention to the human population dynamics, hoping that the integration of all these aspects will allow a global comprehension of the problematics of the Mediterranean possibly as the grounds for more sustainable planning.
URI: http://hdl.handle.net/10553/994
ISBN: 3688283
ISSN: 0368-8283
Source: Memorias de la real Academia de Ciencias y Artes de Barcelona [ISSN 0368-8283], Tercera época, (1.007), v. XIII (1), p. 3-39
Appears in Collections:Artículos
Thumbnail
Adobe PDF (1,06 MB)
Show full item record

Page view(s)

37
checked on Jan 7, 2023

Download(s)

21
checked on Jan 7, 2023

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Share



Export metadata



Items in accedaCRIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.