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Title: Progressive substitution of fishmeal and fish oil in diets for juveniles of "Dicentrarchus labrax" : effect on growth performance, fillet and liver composition
Authors: Calandra, Giampiero
Director: Izquierdo López, María Soledad 
Robaina Robaina, Lidia Esther 
UNESCO Clasification: 251092 Acuicultura marina
Keywords: Dicentrarchus labrax
Juveniles
Diets
Issue Date: 2014
Abstract: In view of the limited production of FM and FO, the main aim of this study was to reduce the levels of FM and FO in diets for juveniles seabass. In the present experiment 9 isoenergetic isoproteic and isolipidic diets to different percentages of fishmeal / fish oil (58/15, 20/6, 20/3, 10/6, 10/3, 5/6, 5/3, 0/0+ with EPA and DHA, 0/0) were evaluated in juvenile Europeans seabass (9.12±0.49). The fish were fed to satiation 4 times/day for 80 days. At the end of the experiment, food intake, weight gain and SG (specific growth rate) showed a progressive decreased when the fishmeal and fish oil percentage was reduced in diets denoting a progressive FCR (fed conversion ratio) increment, while no significant difference was observed in the diet 0/0+. HIS (hepatosomatic index), VSI (viscerosomatic index) and body Fat values were higher in fish fed with diets to 3% FO showing a relationship between HSI value, body fat and liver lipids while no significant differences were found in fillet lipids in fish fed with 9 diets. Moreover fatty acids EPA, DHA, ArA, n-3, n-6 and n-3 HUFA showed an accumulate tendency in fillet compared to liver, according with metabolic capacity of these tissues. Finally, was observed that European seabass may be produces with diets up to 5% fishmeal and 6% fish oil while the 5/3, 0/0+ and 0/0 diets show slower times growth with lower survival percentages than positive control which could be solved with time of acclimatization to feed and with longer time farming.
En vista de una producción limitada de harina y aceite de pescado, el objetivo principal de este estudio fue reducir los niveles de harina y aceite de pescado en dietas para juveniles de lubina. En el presente experimento 9 dietas isoenergéticas, isoproteicas y isolipidicas con diferentes porcentajes de harina de pescado y aceite de pescado (58/15, 20/6, 20/3, 10/6, 10/3, 5/6, 5/3, 0/0+ más EPA y DHA, 0/0) se evaluaron en juveniles de lubina (9.12±0.49 gr). Durante todo el tiempo del experimento los peces fueron alimentados hasta saciedad 4 veces al día durante 80 días. Al final del experimento el alimento ingerido, peso ganado y SG (specific growth rate) mostraron una disminución progresiva cuando el porcentaje de aceite y de harina de pescado se redujo en las dietas denotando un incremento progresivo del FCR (fed conversion ratio), mientras que no se observó ninguna diferencia significativa en la dieta 0/0+. HSI (hepatosomatic index), VSI (viscerosomatic index) y los valores de grasa corporal fueron más altos en los peces alimentados con dietas con 3% de aceite de pescado mostrando una relación entre el valor de HSI, grasa corporal y lípidos del hígado, mientras que no se encontraron diferencias significativas en los lípidos del filete de los peces alimentados con las 9 dietas. Además los ácidos grasos EPA, DHA, ArA, n-3, n-6 y n-3 HUFA mostraron una tendencia a acumularse en el filete a comparación del hígado, de acuerdo con la capacidad metabólica de estos tejidos. Por último, se observó que la lubina puede ser engordada con dietas hasta el 5% de harina de pescado y 6% de aceite de pescado, mientras que las dietas 5/3, 0/0+ y 0/0 muestran un crecimiento más lento con porcentajes de supervivencia más bajos que el control positivo que podrían resolverse con tiempos de aclimatación al alimento y con mayor tiempo de engorde.
Department: Departamento de Biología
Faculty: Facultad de Ciencias del Mar
Degree: Máster Universitario en Cultivos Marinos
URI: http://hdl.handle.net/10553/74805
Appears in Collections:Trabajo final de máster
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