Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10553/74552
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorRosales Santana, Rubén Sebastiánen_US
dc.contributor.authorRamírez Corbera, Ana Sofíaen_US
dc.contributor.authorTavío Pérez, María Del Maren_US
dc.contributor.authorPoveda Turrado, Carlos Guillermoen_US
dc.contributor.authorPoveda Guerrero, José Bismarcken_US
dc.date.accessioned2020-09-22T19:57:21Z-
dc.date.available2020-09-22T19:57:21Z-
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.issn1746-6148en_US
dc.identifier.otherScopus-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10553/74552-
dc.description.abstractBACKGROUND: Mycoplasma (M.) hyopneumoniae, M. hyorhinis and M. hyosynoviae are significant pathogens for the porcine industry worldwide. The aim of the present study was to determine the antimicrobial susceptibility of six key antimicrobials (tylosin, tilmicosin, tylvalosin, lincomycin, tiamulin and valnemulin) routinely used for treating infections caused by these pathogens. Twenty-seven M. hyopneumoniae, 48 M. hyorhinis and 40 M. hyosynoviae field strains isolated from clinical samples from different Southern European countries between 2013 and 2018 using broth microdilution method were evaluated. RESULTS: Tylvalosin exhibited the highest in vitro activity among the macrolides assayed, with MIC90 values 4 to 5 two-fold dilutions lower than those of tylosin and tilmicosin. The pleuromutilin valnemulin showed one of the highest in vitro activities against the three mycoplasma species. On the contrary, lincomycin exhibited the highest MIC values of the antimicrobials tested. CONCLUSIONS: The data obtained in the present study supports the use of pleuromutilins and macrolides for the control of infections caused by porcine mycoplasmas. The use of lincomycin for the treatment of porcine mycoplasma infections should be carefully evaluated due to the presence of circulating field isolates with decreased susceptibility to this antimicrobial.en_US
dc.languageengen_US
dc.relation.ispartofBMC Veterinary Researchen_US
dc.sourceBMC veterinary research [ISSN 1746-6148], v. 16 (1), (Septiembre 2020)en_US
dc.subject320505 Enfermedades infecciosasen_US
dc.subject.otherAntimicrobial Susceptibilityen_US
dc.subject.otherLincosamidesen_US
dc.subject.otherMacrolidesen_US
dc.subject.otherMicen_US
dc.subject.otherPleuromutilinsen_US
dc.subject.otherPorcine Mycoplasmasen_US
dc.titleAntimicrobial susceptibility profiles of porcine mycoplasmas isolated from samples collected in southern Europeen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/Articleen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.1186/s12917-020-02512-2en_US
dc.identifier.scopus85090320708-
dc.contributor.authorscopusid8552025600-
dc.contributor.authorscopusid7401735183-
dc.contributor.authorscopusid6701659492-
dc.contributor.authorscopusid14060857500-
dc.contributor.authorscopusid7005736558-
dc.identifier.eissn1746-6148-
dc.identifier.issue1-
dc.relation.volume16en_US
dc.investigacionCiencias de la Saluden_US
dc.type2Artículoen_US
dc.utils.revisionen_US
dc.date.coverdateSeptiembre 2020en_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.description.sjr0,851
dc.description.jcr2,741
dc.description.sjrqQ1
dc.description.jcrqQ1
dc.description.scieSCIE
item.grantfulltextopen-
item.fulltextCon texto completo-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH1: Epidemiología, Medicina Preventiva Veterinaria y Zoonosis-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH1: Epidemiología, Medicina Preventiva Veterinaria y Zoonosis-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR Investigación Básica y Aplicada en Ciencias de la Salud-
crisitem.author.deptDepartamento de Ciencias Clínicas-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH1: Epidemiología, Medicina Preventiva Veterinaria y Zoonosis-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH1: Epidemiología, Medicina Preventiva Veterinaria y Zoonosis-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0003-3706-0181-
crisitem.author.orcid0000-0002-8721-775X-
crisitem.author.orcid0000-0002-1808-7461-
crisitem.author.orcid0000-0001-5702-8934-
crisitem.author.orcid0000-0002-9846-2427-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Ciencias Clínicas-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.fullNameRosales Santana, Rubén Sebastián-
crisitem.author.fullNameRamírez Corbera, Ana Sofía-
crisitem.author.fullNameTavío Pérez, María Del Mar-
crisitem.author.fullNamePoveda Turrado,Carlos Guillermo-
crisitem.author.fullNamePoveda Guerrero, José Bismarck-
Colección:Artículos
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