Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/52804
Title: Food habits of bait-caught skipjack tuna Katsuwonus pelamis off the Canary Islands
Other Titles: Alimentación del listado Katsuwonus pelamis capturado con cebo vivo en las Islas Canarias
Authors: Lorenzo Nespereira, José María 
Ramos, Antonio G. 
Gonzalez-Pajuelo, Jose Mario 
UNESCO Clasification: 3105 Peces y fauna silvestre
531201 Agricultura, silvicultura, pesca
310507 Hábitos de alimentación
Keywords: Peces
Listado
Alimentación
Canarias
Katsuwonus pelamis, et al
Issue Date: 1995
Journal: Scientia Marina 
Abstract: Stomach contents of skipjack tuna 46-70 cm in total length and caught off the Canary Islands by live bait between May 1988 and January 1991 were analyzed. Of the 400 stomachs examined, 33.7% (135) were empty. In the remaining stomachs (265), 59.4% of the prey were digested while 40.6% were undigested. All the undigested prey were consumed as live bait and consisted of chub mackerel Scomber japonicus (76.9%), sardine Sardina pilchardus (10.7%), bogue Boops boops (7.3%) and silverside Atherina presbyter (5.1%). Digested food was only chub mackerel. Of this prey, a part was consumed as bait (36.1%) and the remaining as natural food (63.9%). Adult skipjack were not found to feed on their young. Chub mackerel consumed as natural food ranged between 14 and 25 cm in total length. Skipjack 46-58 cm in total length fed on chub mackerel 14-19 cm while larger skipjack preyed on chub mackerel 18-25 cm. The percentage of body mass ingested by the skipjack was enough to sustain its condition index at an optimum level.
Se analizó el contenido estomacal de 400 ejemplares de listado de tallas comprendidas entre 46 y 70 cm de longitud total capturados a cebo vivo en las islas Canarias entre mayo de 1988 y enero de 1991. Del total de estómagos analizados, el 33,7% (135) estaban vacíos. El resto (265), el 59,4% de las presas estaban en avanzado estado dedigestión, mientras que el 40,6% estaban muy poco o nada digeridas. Las presas poco o nada digeridas fueron consumidas como cebo y consistieron en caballa Scomber japonicus (76,9%), sardina Sardina pilchardus (10,7%), boga Boops boops (7,3%) y guelde blando Atherina presbyter (5,1%). Las digeridas eran sólo caballas, de las cuales un 36,1% fueron consumidas como cebo y el resto (63,9%) fueron predadas de forma natural. En ningún caso se observaron vestigios de canibalismo del listado sobre sus juveniles. El rango de tallas de las caballas consumidas de forma natural osciló entre los 14 y 25 cm de longitud total. Los listados de tallas comprendidas entre los 46 y 58 cm de longitud total prendaron sobre caballas cuyas tallas oscilaron entre los 14 y 19 cm y los mayores sobre caballas de tallas comprendidas entre los 18 y 25 cm. El porcentaje de peso ingerido por el listado fue suficiente para mantener su índice de condición en un nivel óptimo.
URI: http://hdl.handle.net/10553/52804
ISSN: 0214-8358
Source: Scientia Marina [ISSN 0214-8358], v. 59 (3-4), p. 365-369, (1995)
Appears in Collections:Artículos
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