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Title: Potential effects of man harvesting on gastropod molluscs of commercial interest (Osilinus spp. and Patella spp.) in the Canarian Archipelago
Authors: Ramírez, Rubén
Tuya, Fernando 
Haroun, Ricardo J. 
UNESCO Clasification: Investigación
Keywords: Intertidal
Marine resources
Overexploitation
Canary Islands
Intermareal, et al
Issue Date: 2009
Publisher: 0717-3326
Journal: Revista de Biologia Marina y Oceanografia 
Abstract: This study assessed the effects of human influences over the abundance and size patterns of five species of gastropods (top-shell snails and limpets) commonly collected in the Canarian Archipelago: `burgado hembra' (Osilinus atrata), `burgado macho' (Osilinus sauciatus), `lapa blanca' (Patella aspera), `lapa negra' (Patella candei crenata) and `lapa de sol' (Patella rustica). We studied patterns of abundance and size of these species across three islands (Lanzarote, La Graciosa and Alegranza) corresponding to three levels of human influence: high, medium and low, respectively; which were quantified through three indicators: human pressure (inhabitants km-1 d-1), accessibility to the coast (km of sealed and unsealed roads), and volumes of capture (kg). The abundances of O. atrata and P. aspera were statistically higher at Alegranza than at La Graciosa and Lanzarote, whereas the density was 10 to 15 times larger at Alegranza for four of the five studied species. Significant differences in the size structure of the species among islands (= levels of human influence) were also observed. Not only all large-sized individuals disappeared at Lanzarote and La Graciosa, yet there was a decrease in numbers for the majority of size ranges. Thought populations of top-shell snails and limpets were affected by natural variability, human activities turned out to be the major driver for the observed differences among islands. These results seriously question the effectiveness of the current shellfish regulations contained in the Regional Fish Law.
Este estudio determinó los efectos de la influencia humana sobre la abundancia y la estructura de talla de cinco especies de moluscos gasterópodos comúnmente recolectados en el Archipiélago Canario: el `burgado hembra' (Osilinus atrata), el `burgado macho' (Osilinus sauciatus), la `lapa blanca' (Patella aspera), la `lapa negra' (Patella candei crenata) y la `lapa de sol' (Patella rustica). Se analizaron tres islas (Lanzarote, La Graciosa y Alegranza) correspondientes a tres categorías de influencia humana: alta, media y baja, respectivamente; cuantificadas a través de tres indicadores: la presión humana (hab km-1 d-1), la accesibilidad a la costa (km de red viaria) y los volúmenes de extracción de los recursos (kg). La abundancia de O. atrata y P. aspera fue estadísticamente mayor en Alegranza que en La Graciosa y Lanzarote, mientras que los valores de densidad fueron de 10 a 15 veces superiores en Alegranza para cuatro de las cinco especies estudiadas. Para la estructura de talla, se detectaron notables diferencias entre islas (= niveles de influencia humana). En Lanzarote y La Graciosa no sólo desaparecieron los ejemplares de mayor talla, sino que disminuyeron los ejemplares para la mayoría de rangos de talla. A pesar que la variabilidad natural de las poblaciones de burgados y lapas es alta, la actividad humana parece ser la causa principal de las diferencias observadas entre islas. Estos resultados cuestionan seriamente la efectividad de las normas sobre marisqueo de la actual Ley de Pesca de Canarias.
URI: http://hdl.handle.net/10553/49598
ISSN: 0717-3326
DOI: 10.4067/S0718-19572009000300016
Source: Revista De Biologia Marina y Oceanografia [ISSN 0717-3326], v. 44 (3), p. 703-714
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