Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/47606
Title: Feeding ecology of the planehead filefish Stephanolepis hispidus (Pisces: Monacanthidae), in the Canary Islands area
Authors: Mancera-Rodríguez, Néstor Javier
Castro-Hernández, José Juan 
UNESCO Clasification: 240119 Zoología marina
Keywords: Trophic niche breadth
Eastern central Atlantic
Diet composition
Ontogenetic changes
Issue Date: 2015
Publisher: 0717-3326
Journal: Revista de Biologia Marina y Oceanografia 
Abstract: The feeding ecology of the planehead filefish, Stephanolepis hispidus, in waters of the Canary Islands was examined. The study was based on the stomach contents of 823 specimens, from 8.9 cm to 25.9 cm in total length (TL), caught monthly in fish traps from February 1998 to June 1999. Approximately 27.2% of the fish showed empty stomachs. This proportion varied significantly between sexes but not among size classes or the evaluated seasons. The food composition of planehead filefish was composed mainly of hydroids, amphipods, echinoids and algae. Gastropods, decapods and l amelibranchs were secondary prey. According to the observed ontogenetic shift, small-sized individuals (< 12.9 cm TL) fed primarily on small crustaceans (amphipods and hydroids), whereas large-sized specimens consumed echinoids, algae, and lamelibranchs. Hydroids and algae were more important in spring, and amphipods were more important in winter. Echinoids increased in summer and autumn. The values of Morisita’s index indicated diet overlapping between individuals of length classes smaller and larger than 12.9 cm TL (S= 0.77). Likewise, the seasonal variation in the diet overlapping was high during winter (S= 0.95) and spring (S= 0.93) but was relatively lower in autumn (S= 0.68). The results indicated that the diet of planehead filefish was characterized by a narrow range of prey items with some degree of selectivity and was composed mainly of macroinvertebrates.
Se examinó la ecología alimentaria de Stephanolepis hispidus, en aguas de las Islas Canarias. El estudio se basó en el contenido estomacal de 823 ejemplares de 8,9 cm a 25,9 cm de longitud total (LT), capturados mensualmente en trampas para peces entre febrero de 1998 y junio de 1999. Aproximadamente el 27,2% de los peces mostraron estómagos vacíos. Esta proporción varió significativamente entre los sexos, pero no entre las clases de tamaño o las estaciones evaluadas. La dieta de Stephanolepis hispidus se compone principalmente por hidrozoos, anfípodos, equinodermos y algas. Gastrópodos, decápodos y lamelibranquios fueron presas secundarias. De acuerdo con el cambio de la ontogenia, los individuos de pequeño tamaño (<12,9 cm LT) se alimentan principalmente de pequeños crustáceos (a nfípodos e hidrozoos), mientras que los especímenes de gran tamaño consumen equinoideos, algas, crustáceos y lamelibranquios. Hidrozoos y algas son más importantes en la dieta durante la primavera, y los anfípodos fueron más importantes en invierno. Los erizos de mar aumentan en verano y otoño. Los valores del índice de Morisita indicaron superposición de la dieta entre individuos de las clases de tallas más pequeñas y más grande que 12,9 cm LT (S= 0,77). Asimismo, la variación estacional en la superposición de la dieta fue alta durante invierno (S= 0,95) y primavera (S= 0,93), pero fue relativamente menor en otoño (S= 0,68). Los resultados indicaron que la alimentación de la especie abarca un estrecho rango de presas con algún grado de selectividad y se compone principalmente por macroinvertebrados
URI: http://hdl.handle.net/10553/47606
ISSN: 0717-3326
DOI: 10.4067/S0718-19572015000300002
Source: Revista de Biologia Marina y Oceanografia [ISSN 0717-3326], v. 50, p. 221-234
Appears in Collections:Artículos
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