Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10553/45856
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorCarrascosa Iruzubieta, Conrado Javieren_US
dc.contributor.authorMillán Larriva, Rafaelen_US
dc.contributor.authorJáber Mohamad, José Raduánen_US
dc.contributor.authorLupiola Gómez, Pablo Antonioen_US
dc.contributor.authordel Rosario Quintana, Cristóbalen_US
dc.contributor.authorMauricio, Cristinaen_US
dc.contributor.authorSanjuán Velázquez, Estheren_US
dc.date.accessioned2018-11-22T13:08:06Z-
dc.date.available2018-11-22T13:08:06Z-
dc.date.issued2015en_US
dc.identifier.issn0956-7135en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10553/45856-
dc.description.abstractThis study describes the process of identifying the causative agent of a blue pigment on the surface of fresh raw cheese. It was studied using traditional microbiological methods and genotypic tests. These techniques identified Pseudomonas fluorescens biovar IV, which produces a blue, non-diffusible pigment, as the likely contaminating agent. The isolates collected from contaminated cheese, milk, water and curd were initially identified by the Analytical Profile Index test as Pseudomonas aeruginosa and later confirmed by 16S rDNA sequencing as P. fluorescens. Pulsed field gel electrophoresis with the enzyme XbaI identified Pseudomonas fluorescens in milk and cheese. Pasteurizer installation and a new cleaningdisinfection program allowed us to control Pseudomonas spp. until all the blue coloration in the cheese had been eliminated.en_US
dc.languageengen_US
dc.publisher0956-7135
dc.relation.ispartofFood Controlen_US
dc.sourceFood Control [ISSN 0956-7135], v. 54, p. 95-102en_US
dc.subject310905 Microbiologíaen_US
dc.subject310801 Bacteriasen_US
dc.subject.otherField Gel-Electrophoresisen_US
dc.subject.otherNatural Mineral Watersen_US
dc.subject.otherSp-Nov.en_US
dc.subject.otherListeria-Monocytogenesen_US
dc.subject.otherMozzarella Cheeseen_US
dc.subject.otherMilken_US
dc.subject.otherIdentificationen_US
dc.subject.otherBacteriaen_US
dc.subject.otherSystemen_US
dc.subject.otherColorationen_US
dc.subject.otherBlue pigmenten_US
dc.subject.otherFresh cheeseen_US
dc.subject.otherPseudomonas fluorescensen_US
dc.subject.otherSub-typing toolsen_US
dc.titleBlue pigment in fresh cheese produced by Pseudomonas fluorescensen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/Articleen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.1016/j.foodcont.2014.12.039en_US
dc.identifier.scopus84922770731-
dc.identifier.isi000353008200013-
dc.contributor.authorscopusid55243552300-
dc.contributor.authorscopusid7004297847-
dc.contributor.authorscopusid7004667021-
dc.contributor.authorscopusid7801592268-
dc.contributor.authorscopusid12779399400-
dc.contributor.authorscopusid55257964400-
dc.contributor.authorscopusid6603550348-
dc.description.lastpage102en_US
dc.description.firstpage95en_US
dc.relation.volume54en_US
dc.investigacionCiencias de la Saluden_US
dc.type2Artículoen_US
dc.contributor.daisngid1652652-
dc.contributor.daisngid1058194-
dc.contributor.daisngid959492-
dc.contributor.daisngid5555477-
dc.contributor.daisngid6439479-
dc.contributor.daisngid11876314-
dc.contributor.daisngid2418745-
dc.utils.revisionen_US
dc.contributor.wosstandardWOS:Carrascosa, C-
dc.contributor.wosstandardWOS:Millan, R-
dc.contributor.wosstandardWOS:Jaber, JR-
dc.contributor.wosstandardWOS:Lupiola, P-
dc.contributor.wosstandardWOS:del Rosario-Quintana, C-
dc.contributor.wosstandardWOS:Mauricio, C-
dc.contributor.wosstandardWOS:Sanjuan, E-
dc.date.coverdateAgosto 2015en_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
dc.description.sjr1,509
dc.description.jcr3,388
dc.description.sjrqQ1
dc.description.jcrqQ1
dc.description.scieSCIE
item.fulltextSin texto completo-
item.grantfulltextnone-
crisitem.author.deptGIR OHAPA (Higiene y Protección Alimentaria) Grupo de Investigación-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR OHAPA (Higiene y Protección Alimentaria) Grupo de Investigación-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR Anatomía Aplicada y Herpetopatología-
crisitem.author.deptDepartamento de Morfología-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Ciencias Clínicas-
crisitem.author.deptGIR OHAPA (Higiene y Protección Alimentaria) Grupo de Investigación-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0003-2802-7873-
crisitem.author.orcid0000-0003-0822-4861-
crisitem.author.orcid0000-0001-6116-7275-
crisitem.author.orcid0000-0002-4789-8124-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Morfología-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.fullNameCarrascosa Iruzubieta, Conrado Javier-
crisitem.author.fullNameMillán Larriva, Rafael-
crisitem.author.fullNameJáber Mohamad, José Raduán-
crisitem.author.fullNameLupiola Gómez, Pablo Antonio-
crisitem.author.fullNameSanjuán Velázquez, Esther-
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