Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10553/44922
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorMontero, Danielen_US
dc.contributor.authorTerova, Gencianaen_US
dc.contributor.authorRimoldi, Simonaen_US
dc.contributor.authorBetancor, Mónica B.en_US
dc.contributor.authorAtalah, Eyaden_US
dc.contributor.authorTorrecillas, Silviaen_US
dc.contributor.authorCaballero, María J.en_US
dc.contributor.authorZamorano, María J.en_US
dc.contributor.authorIzquierdo, Marisolen_US
dc.contributor.otherZamorano, Maria Jesus-
dc.contributor.otherTerova, Genciana-
dc.contributor.otherMontero, Daniel-
dc.contributor.otherCaballero, Maria Jose-
dc.contributor.otherTorrecillas, Silvia-
dc.contributor.otherIzquierdo, Marisol-
dc.contributor.otherRimoldi, Simona-
dc.date.accessioned2018-11-22T03:41:46Z-
dc.date.available2018-11-22T03:41:46Z-
dc.date.issued2015en_US
dc.identifier.issn0024-4201en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10553/44922-
dc.description.abstractThis study reports for the first time on European sea bass, Dicentrarchus labrax (L.), larvae, the effect of different levels of dietary arachidonic acid (ARA; 20:4n-6) on the expression of genes related to the fish stress response. Copies of mRNA from genes related to steroidogenesis [StAR (steroidogenic acute regulatory protein), c-Fos, and CYP11 beta (11 beta-hydroxylase gene)], glucocorticoid receptor complex [GR (glucocorticoid receptor) and HSP (heat shock proteins) 70 and 90) and antioxidative stress (catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), and glutathione peroxidase] were quantified. Eighteen day-old larvae were fed for 14 days with three experimental diets with increasing levels of ARA (0.3, 0.6 and 1.2 % d.w.) and similar levels of docosahexaenoic (22:6n-3) and eicosapentaenoic (20:5n-3) acids (5 and 3 %, respectively). The quantification of stress-related genes transcripts was conducted by One-Step TaqMan real time RT-PCR with the standard curve method (absolute quantification). Increase dietary levels of ARA induced a significantly (p < 0.05) down-regulation of genes related to cortisol synthesis, such as StAR and CYP11 beta and up-regulated genes related to glucocorticoid receptor complex, such as HSP70 and GR. No effects were observed on antioxidant enzymes gene expression. These results revealed the regulatory role of dietary ARA on the expression of stress-related genes in European sea bass larvae.en_US
dc.languageengen_US
dc.publisher0024-4201
dc.relationAdvanced Research Initiatives For Nutrition & Aquacultureen_US
dc.relation.ispartofLipidsen_US
dc.sourceLipids [ISSN 0024-4201], v. 50, p. 1029-1041en_US
dc.subject.otherPolyunsaturated Fatty-Acidsen_US
dc.subject.otherBream Sparus-Aurataen_US
dc.subject.otherMessenger-Rna Expressionen_US
dc.subject.otherHeat-Shock Proteinsen_US
dc.subject.otherGrowth-Factor-Ien_US
dc.subject.otherGlucocorticoid-Receptoren_US
dc.subject.otherGilthead Seabreamen_US
dc.subject.otherGene-Expressionen_US
dc.subject.otherRainbow-Trouten_US
dc.subject.otherSolea-Senegalensisen_US
dc.titleModulation of the Expression of Components of the Stress Response by Dietary Arachidonic Acid in European Sea Bass (Dicentrarchus labrax) Larvaeen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/Articleen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.1007/s11745-015-4057-1en_US
dc.identifier.scopus84942191216-
dc.identifier.isi000361560900010-
dcterms.isPartOfLipids
dcterms.sourceLipids[ISSN 0024-4201],v. 50 (10), p. 1029-1041
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dc.relation.volume50en_US
dc.type2Artículoen_US
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dc.contributor.wosstandardWOS:Montero, D-
dc.contributor.wosstandardWOS:Terova, G-
dc.contributor.wosstandardWOS:Rimoldi, S-
dc.contributor.wosstandardWOS:Betancor, MB-
dc.contributor.wosstandardWOS:Atalah, E-
dc.contributor.wosstandardWOS:Torrecillas, S-
dc.contributor.wosstandardWOS:Caballero, MJ-
dc.contributor.wosstandardWOS:Zamorano, MJ-
dc.contributor.wosstandardWOS:Izquierdo, M-
dc.date.coverdateOctubre 2015en_US
dc.identifier.ulpgcen_US
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item.fulltextSin texto completo-
crisitem.author.deptGIR Grupo de Investigación en Acuicultura-
crisitem.author.deptIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.author.deptDepartamento de Biología-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 3: Histología y Patología Veterinaria y Forense (Terrestre y Marina)-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Morfología-
crisitem.author.deptGIR Grupo de Investigación en Acuicultura-
crisitem.author.deptIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR Grupo de Investigación en Acuicultura-
crisitem.author.deptIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.author.deptDepartamento de Biología-
crisitem.author.orcid0000-0002-4358-2157-
crisitem.author.orcid0000-0002-2575-0997-
crisitem.author.orcid0000-0003-1569-9152-
crisitem.author.orcid0000-0003-4297-210X-
crisitem.author.parentorgIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.author.parentorgIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.author.fullNameMontero Vítores, Daniel-
crisitem.author.fullNameCaballero Cansino, María José-
crisitem.author.fullNameZamorano Serrano, María Jesús-
crisitem.author.fullNameIzquierdo López, María Soledad-
crisitem.project.principalinvestigatorIzquierdo López, María Soledad-
Colección:Artículos
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actualizado el 25-feb-2024

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