Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10553/41960
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorRaposo, Antónioen_US
dc.contributor.authorPérez, Estebanen_US
dc.contributor.authorTinoco de Faria, Catarinaen_US
dc.contributor.authorFerrús, María Antoniaen_US
dc.contributor.authorCarrascosa, Conradoen_US
dc.date.accessioned2018-09-19T10:50:54Z-
dc.date.available2018-09-19T10:50:54Z-
dc.date.issued2017en_US
dc.identifier.isbn9781119139188
dc.identifier.isbn9781119139157
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10553/41960-
dc.description.abstractFood spoilage is a serious global problem, especially in developing countries, because of inadequate processing and refrigeration facilities. This chapter reviews food spoilage by Pseudomonas spp. in specific food groups such as milk and dairy products, meat, fish, water, fruit, and vegetables and discusses the detection and confirmation techniques including biochemical and molecular methods. Contamination by Pseudomonas spp. plays an important role in milk spoilage because Pseudomonas spp. produce many thermo-tolerant lipolytic and proteolytic enzymes, which reduce both the quality and shelf life of processed milk. Pseudomonas spoils a wide range of foodstuff, and meat is no exception. Pseudomonas spp. do not constitute a serious risk to public health. However, the most pathogenic Pseudomonas aeruginosa belongs to risk group II and is an opportunistic pathogen and one of the main bacteria that cause nosocomial infections in hospitals that affects immunocompromised persons.en_US
dc.languageengen_US
dc.sourceFoodborne Pathogens and Antibiotic Resistance. Om V. Singhp (Ed.) Chapter 3, p. 41-71, Print ISBN:9781119139157, Online ISBN:9781119139188en_US
dc.subject3109 Ciencias veterinariasen_US
dc.titleFood spoilage by pseudomonas spp.-An overviewen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookPartes
dc.typeBookes
dc.identifier.doi10.1002/9781119139188.ch3
dc.identifier.scopus85049633120
dc.contributor.authorscopusid55257860600
dc.contributor.authorscopusid57190512704
dc.contributor.authorscopusid57202778648
dc.contributor.authorscopusid6602792012
dc.contributor.authorscopusid55243552300
dc.description.lastpage71-
dc.description.firstpage41-
dc.investigacionCiencias de la Saluden_US
dc.type2Capítulo de libroen_US
dc.date.coverdateEnero 2017
dc.identifier.ulpgces
item.fulltextSin texto completo-
item.grantfulltextnone-
crisitem.author.deptGIR Sistemas industriales de eficiciencia, instrumentación y protección-
crisitem.author.deptDepartamento de Ingeniería de Procesos-
crisitem.author.deptDepartamento de Ciencias Médicas y Quirúrgicas-
crisitem.author.deptGIR OHAPA (Higiene y Protección Alimentaria) Grupo de Investigación-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0002-6816-2271-
crisitem.author.orcid0000-0003-2802-7873-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Ingeniería Electrónica y Automática-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.fullNameSadhwani Alonso, José Jaime-
crisitem.author.fullNamePérez Alonso, Esteban-
crisitem.author.fullNameCarrascosa Iruzubieta, Conrado Javier-
Colección:Capítulo de libro
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