Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10553/30247
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorSilva Sergent, Freddy Alejandro-
dc.contributor.authorConde De Felipe, Magnolia María-
dc.contributor.authorRosario Medina, Mª Inmaculada-
dc.contributor.authorReal Valcárcel, Fernando-
dc.contributor.authorDéniz, Soraya-
dc.contributor.authorAcosta, Félix-
dc.contributor.authorPadilla, Daniel-
dc.contributor.authorAcosta-Hernández, Begoña-
dc.contributor.authorFerrer Quintana, Otilia Rosa-
dc.date.accessioned2018-02-21T14:21:41Z-
dc.date.available2018-02-21T14:21:41Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.issn0933-7407-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10553/30247-
dc.description.abstractPrevious studies have evaluated the action of gentamicin against Malassezia pachydermatis. The aim of this study was to evaluate in vitro susceptibility of M. pachydermatis to the aminoglycosides— gentamicin, tobramycin, netilmicin and framycetin. The minimum inhibitory concentration (MIC) of gentamicin was determined following methods M27-A3 microdilution and Etest ® . The Etest ® was used to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) of the tobramycin and netilmicin. The Kirby-Bauer test was used to determine the antibiotic susceptibility to the framycetin. The MIC50 and MIC90 were 8.12 μg/mL and 32.5 μg/mL by microdilution method for gentamicin. The MIC50, determined by the Etest ® , was 8 μg/mL for gentamicin and netilmicin and 64 μg/mL for tobramycin. The MIC90 was 16 and 32 μg/mL for gentamicin and netilmicin respectively. The MIC90 was outside of the detectable limits for tobramycin. To framycetin, 28 strains (40%) of the 70 M. pachydermatis isolates tested showed a diameter of 22 mm, 22 strains (31.42%) showed a diameter of 20 mm, 16 strains showed a diameter of ≤ 18 mm, and only 5.71% of the isolates showed a diameter of ≥ 22 mm. This study provides evidence of high in vitro activity of the aminoglycosides—gentamicin, tobramycin, netilmicin and framycetin against M. pachydermatis. For gentamicin Etest ® showed similar values of MIC50 y MIC90 that the obtained by microdilution method. We considered Etest ® method could be a good method for these calculations with aminoglycosides.-
dc.languageeng-
dc.relation.ispartofMycoses-
dc.sourceMycoses[ISSN 0933-7407],v. 60, p. 796-799-
dc.subject3109 Ciencias veterinarias-
dc.subject310907 Patología-
dc.subject.otherAminoglycosides-
dc.subject.otherEtest®-
dc.subject.otherFramycetin-
dc.subject.otherGentamicin-
dc.subject.otherMalassezia-
dc.subject.otherMalassezia pachydermatis-
dc.subject.otherNetilmicin-
dc.subject.otherTobramycin-
dc.titleSusceptibility of Malassezia pachydermatis to aminoglycosides-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/Article-
dc.typeArticle-
dc.identifier.doi10.1111/myc.12665-
dc.identifier.pmid28925032-
dc.identifier.scopus85034972249-
dc.identifier.isi000416227400004-
dc.identifier.urlhttp://api.elsevier.com/content/abstract/scopus_id/85034972249-
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dc.identifier.eissn1439-0507-
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dc.identifier.issue12-
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dc.relation.volume60-
dc.investigacionCiencias de la Salud-
dc.source.typear-
dc.type2Artículo-
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dc.utils.revision-
dc.contributor.wosstandardWOS:Silva, FA-
dc.contributor.wosstandardWOS:Conde-Felipe, M-
dc.contributor.wosstandardWOS:Rosario, I-
dc.contributor.wosstandardWOS:Ferrer, O-
dc.contributor.wosstandardWOS:Real, F-
dc.contributor.wosstandardWOS:Deniz, S-
dc.contributor.wosstandardWOS:Acosta, F-
dc.contributor.wosstandardWOS:Padilla, D-
dc.contributor.wosstandardWOS:Acosta-Hernandez, B-
dc.date.coverdateDiciembre 2017-
dc.identifier.ulpgc-
dc.contributor.buulpgcBU-VET-
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dc.description.scieSCIE-
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item.fulltextSin texto completo-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2.-Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR Parasitología, dermatologia y biopatologia veterinaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2.-Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
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crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR Grupo de Investigación en Acuicultura-
crisitem.author.deptIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2.-Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2.-Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR Parasitología, dermatologia y biopatologia veterinaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0002-4061-5646-
crisitem.author.orcid0000-0002-0061-6900-
crisitem.author.orcid0000-0001-6526-0354-
crisitem.author.orcid0000-0003-0201-8338-
crisitem.author.orcid0000-0002-1098-7529-
crisitem.author.orcid0000-0002-6678-5029-
crisitem.author.orcid0000-0002-0397-4244-
crisitem.author.orcid0000-0001-9038-042X-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
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crisitem.author.parentorgDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.fullNameSilva Sergent,Freddy Alejandro-
crisitem.author.fullNameConde De Felipe, Magnolia María-
crisitem.author.fullNameRosario Medina, Mª Inmaculada-
crisitem.author.fullNameReal Valcárcel, Fernando-
crisitem.author.fullNameDéniz Suárez, María Soraya-
crisitem.author.fullNameAcosta Arbelo, Félix Antonio-
crisitem.author.fullNamePadilla Castillo, Daniel Fermín-
crisitem.author.fullNameAcosta Hernández, Begoña María-
crisitem.author.fullNameFerrer Quintana, Otilia Rosa-
Colección:Artículos
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