Identificador persistente para citar o vincular este elemento: https://accedacris.ulpgc.es/jspui/handle/10553/153448
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorSantana Hernández, Kevin Manuelen_US
dc.contributor.authorBetancor Hernández, Eva Del Carmenen_US
dc.contributor.authorRamírez Corbera, Ana Sofíaen_US
dc.contributor.authorAcosta Hernández, Begoña Maríaen_US
dc.contributor.authorRodríguez Ventura, Myriamen_US
dc.contributor.authorSoler-Onís, E.en_US
dc.contributor.authorPestano Brito, José Juanen_US
dc.contributor.authorRodríguez Ponce, Eligiaen_US
dc.date.accessioned2025-12-12T09:33:46Z-
dc.date.available2025-12-12T09:33:46Z-
dc.date.issued2025en_US
dc.identifier.issn2306-7381en_US
dc.identifier.urihttps://accedacris.ulpgc.es/jspui/handle/10553/153448-
dc.description.abstractMicrosporidia are a group of obligate intracellular parasites with a broad host range. These parasites can cause mild to severe harm to their hosts, making them important targets for research. However, studies on common wild-caught fish from the Atlantic Eastern Central Zone (FAO Area 34) remain scarce. 576 individuals across 35 fish species from this region were collected from local markets between 2011 and 2019. The specimens were dissected, and lesions were examined using histology, wet mounts, PCR, and transmission electron microscopy. However, microsporidian infection was detected only in round sardinella (Sardinella (S.) aurita), with 19 out of 39 individuals infected. Parasitized fish weighed nearly half as much as non-infected ones, indicating a potentially significant economic impact. Molecular and ultrastructural analyses identified the parasite as Glugea (G.) thunni, a species previously reported only from the Mediterranean Sea. This study provides the first record of G. thunni in FAO Area 34, with round sardinella likely serving as its primary host. This and other closely related sequences may represent a single taxonomic entity or, more likely, a complex of a few cryptic species geographically separated across the Mediterranean Sea and the eastern and western North Atlantic regionsen_US
dc.languageengen_US
dc.relation.ispartofVeterinary Sciencesen_US
dc.sourceVeterinary Sciences[ISSN 2306-7381],v. 12 (12), (Noviembre 2025)en_US
dc.subject24 Ciencias de la vidaen_US
dc.subject2401 Biología animal (zoología)en_US
dc.subject240112 Parasitología animalen_US
dc.subject240110 Histología animalen_US
dc.subject.otherCommercial fishen_US
dc.subject.otherFAO 34en_US
dc.subject.otherGlugeaen_US
dc.subject.otherMicrosporidiaen_US
dc.subject.otherParasiteen_US
dc.subject.otherXenomasen_US
dc.titleOn the Epidemiology of Xenoma-Forming Microsporidia inWild Caught Fish from Macaronesia (FAO34).en_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/ 10.3390/vetsci12121121en_US
dc.relation.volume12en_US
dc.investigacionCiencias de la Saluden_US
dc.type2Artículoen_US
dc.description.numberofpages19en_US
dc.utils.revisionen_US
dc.date.coverdateNoviembre 2025en_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
item.grantfulltextopen-
item.fulltextCon texto completo-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH1: Epidemiología, Medicina Preventiva Veterinaria y Zoonosis-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2 - Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUIBS: Nutrición-
crisitem.author.deptIU de Investigaciones Biomédicas y Sanitarias-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUIBS: Medio Ambiente y Salud-
crisitem.author.deptIU de Investigaciones Biomédicas y Sanitarias-
crisitem.author.deptDepartamento de Bioquímica y Biología Molecular, Fisiología, Genética e Inmunología-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0001-5940-2459-
crisitem.author.orcid0000-0002-9958-9382-
crisitem.author.orcid0000-0002-8721-775X-
crisitem.author.orcid0000-0002-0397-4244-
crisitem.author.orcid0000-0001-9037-2577-
crisitem.author.orcid0000-0001-6454-4785-
crisitem.author.orcid0000-0002-9174-9708-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Investigaciones Biomédicas y Sanitarias-
crisitem.author.parentorgIU de Investigaciones Biomédicas y Sanitarias-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.fullNameSantana Hernández, Kevin Manuel-
crisitem.author.fullNameBetancor Hernández, Eva Del Carmen-
crisitem.author.fullNameRamírez Corbera, Ana Sofía-
crisitem.author.fullNameAcosta Hernández, Begoña María-
crisitem.author.fullNameRodríguez Ventura, Myriam-
crisitem.author.fullNamePestano Brito, José Juan-
crisitem.author.fullNameRodríguez Ponce, Eligia-
Colección:Artículos
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