Identificador persistente para citar o vincular este elemento: https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/138329
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorArgüello Henríquez, Anastasioen_US
dc.contributor.authorGonzalez Cabrera, Martaen_US
dc.contributor.authorMorales de la Nuez, Antonioen_US
dc.contributor.authorHernández Castellano, Lorenzo Enriqueen_US
dc.contributor.authorBetancor Sánchez, Manuelen_US
dc.contributor.authorCastro Navarro, Noemíen_US
dc.date.accessioned2025-05-16T18:33:00Z-
dc.date.available2025-05-16T18:33:00Z-
dc.date.issued2025en_US
dc.identifier.issn1878-450Xen_US
dc.identifier.urihttps://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/138329-
dc.description.abstractThe culinary industry not only seeks gastronomic excellence but must also address society's mounting concern for animal welfare. This review explores scientific and technological advances shaping animal welfare across the contemporary food system, mapping five critical value-chain stages, animal breeding and rearing; transport and handling; slaughter practices; distribution and procurement; and culinary preparation, where ethical tensions and welfare risks converge. It synthesizes welfare frameworks from the “Five Freedoms” to sentience-based and competence models, highlighting empirical gaps, particularly for crustaceans and insects, that have prompted precautionary bans such as Switzerland's prohibition on boiling lobsters alive. It is catalog key innovations, cultured meat regulatory milestones on March 21 and July 2023, plant-based analogues from pea protein to seitan, and emerging insect-protein applications and assess their potential to decouple gastronomic quality from animal harm. By comparing EU and US regulatory frameworks and private certification schemes, it identify fragmented standards as a barrier to coherent supply-chain compliance. The paper concludes by outlining a roadmap to integrate animal welfare science into culinary curricula, foster multi-stakeholder partnerships, and leverage precision livestock and vertical-farming technologies to advance a sustainable, responsible, and compassionate gastronomy.en_US
dc.languageengen_US
dc.relation.ispartofInternational Journal of Gastronomy and Food Scienceen_US
dc.sourceInternational Journal of Gastronomy and Food Science [ISSN 1878-450X], v. 40, 101203, (Junio 2025)en_US
dc.subject3109 Ciencias veterinariasen_US
dc.subject310906 Nutriciónen_US
dc.subject3309 Tecnología de los alimentosen_US
dc.subject.otherChefen_US
dc.subject.otherAnimal rightsen_US
dc.subject.otherSostenibilityen_US
dc.subject.otherEthicen_US
dc.titleBalancing culinary excellence with ethical responsibility: A scientific perspective on animal welfare in gastronomyen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.1016/j.ijgfs.2025.101203en_US
dc.relation.volume40en_US
dc.investigacionCiencias de la Saluden_US
dc.type2Artículoen_US
dc.description.numberofpages9en_US
dc.utils.revisionen_US
dc.date.coverdateJunio 2025en_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
dc.description.sjr0,62
dc.description.jcr3,2
dc.description.sjrqQ1
dc.description.jcrqQ2
dc.description.esciESCI
dc.description.miaricds8,5
item.grantfulltextopen-
item.fulltextCon texto completo-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0002-4426-0678-
crisitem.author.orcid0000-0002-9735-2162-
crisitem.author.orcid0000-0002-0184-2037-
crisitem.author.orcid0000-0003-2729-0434-
crisitem.author.orcid0009-0009-1620-5530-
crisitem.author.orcid0000-0002-3026-2031-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.fullNameArgüello Henríquez, Anastasio-
crisitem.author.fullNameGonzalez Cabrera, Marta-
crisitem.author.fullNameMorales De La Nuez, Antonio José-
crisitem.author.fullNameHernández Castellano, Lorenzo Enrique-
crisitem.author.fullNameBetancor Sánchez, Manuel-
crisitem.author.fullNameCastro Navarro, Noemí-
Colección:Artículos
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