Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10553/117691
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorPadilla Castillo, Daniel Fermín-
dc.contributor.authorAcosta Hernández, Begoña María-
dc.contributor.authorRamos Vivas, Jose-
dc.contributor.authorDéniz Suárez, María Soraya-
dc.contributor.authorRosario Medina, Mª Inmaculada-
dc.contributor.authorMartín Barrasa, José Luis-
dc.contributor.authorSilva Sergent, Freddy Alejandro-
dc.contributor.authorRamos Sosa, María José-
dc.contributor.authorGarcía Álvarez, Natalia-
dc.contributor.authorReal Valcárcel, Fernando-
dc.contributor.authorSánchez Henao, Julián Andrés-
dc.date.accessioned2022-08-03T11:25:13Z-
dc.date.available2022-08-03T11:25:13Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.issn0236-6290-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10553/117691-
dc.description.abstractYersiniosis, caused by the fish pathogen Yersinia ruckeri, is a serious bacterial septicaemia affecting mainly salmonids worldwide. The acute infection may result in high mortality without apparent external disease signs, while the chronic one causes moderate to considerable mortality. Survivors of yersiniosis outbreaks become carriers. Y. ruckeri is able to adhere to, and to invade, phagocytic and non-phagocytic fish cells by using unknown molecular mechanisms. The aim of this study was to describe the kinetics of cell invasion by Y. ruckeri serotype O1 biotype 1 in a fish cell line (RTG-2) originating from rainbow trout gonads. The efficiency of invasion by Y. ruckeri was found to be temperature dependent, having a maximum at 20 °C. The bacterium was able to survive up to 96 h postinfection. The incubation of the cells at 4 °C and the pre-incubation of the bacteria with sugars or heat-inactivated antiserum significantly decreased the efficiency of invasion or even completely prevented the invasion of RTG-2 cells. These findings indicate that Y. ruckeri is capable of adhering to, entering and surviving within non-phagocytic cells, and that the intracellular environment may constitute a suitable niche for this pathogen that can favour the spread of infection and/or the maintenance of a carrier state of fish.-
dc.languageeng-
dc.relation.ispartofActa Veterinaria Hungarica-
dc.sourceActa Veterinaria Hungarica [ISSN 0236-6290], junio 2022-
dc.subject3105 Peces y fauna silvestre-
dc.subject310907 Patología-
dc.subject.otherYersinia ruckeri-
dc.subject.otherFish disease-
dc.subject.otherCell invasion-
dc.subject.otherNon-phagocytic cells-
dc.subject.otherCarrier state-
dc.titleKinetics of the invasion of a non-phagocytic fish cell line, RTG-2 by Yersinia ruckeri serotype O1 biotype 1-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/Article-
dc.identifier.doi10.1556/004.2022.00013-
dc.identifier.isiWOS:000875662200001-
dc.identifier.issue2-
dc.investigacionCiencias de la Salud-
dc.type2Artículo-
dc.utils.revision-
dc.identifier.ulpgc-
dc.contributor.buulpgcBU-VET-
dc.description.sjr0,277-
dc.description.jcr0,9-
dc.description.sjrqQ2-
dc.description.jcrqQ3-
dc.description.scieSCIE-
dc.description.miaricds11,0-
item.fulltextSin texto completo-
item.grantfulltextnone-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2.-Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2.-Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
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crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
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crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2.-Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2.-Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2.-Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 3: Histología y Patología Veterinaria y Forense (Terrestre y Marina)-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2.-Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONE HEALTH 2.-Sanidad Animal de la Acuicultura y Especies Silvestres, Enfermedades Infecciosas y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.orcid0000-0002-6678-5029-
crisitem.author.orcid0000-0002-0397-4244-
crisitem.author.orcid0000-0003-0201-8338-
crisitem.author.orcid0000-0002-0061-6900-
crisitem.author.orcid0000-0002-3280-9838-
crisitem.author.orcid0000-0002-4061-5646-
crisitem.author.orcid0000-0001-7923-7307-
crisitem.author.orcid0000-0001-5027-3072-
crisitem.author.orcid0000-0001-6526-0354-
crisitem.author.orcid0000-0003-3413-4755-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
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crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.fullNamePadilla Castillo, Daniel Fermín-
crisitem.author.fullNameAcosta Hernández, Begoña María-
crisitem.author.fullNameRamos Vivas, José-
crisitem.author.fullNameDéniz Suárez, María Soraya-
crisitem.author.fullNameRosario Medina, Mª Inmaculada-
crisitem.author.fullNameMartín Barrasa, José Luis-
crisitem.author.fullNameSilva Sergent,Freddy Alejandro-
crisitem.author.fullNameRamos Sosa,María José-
crisitem.author.fullNameGarcïa Álvarez,Natalia-
crisitem.author.fullNameReal Valcárcel, Fernando-
crisitem.author.fullNameSánchez Henao, Julián Andrés-
Colección:Artículos
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