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http://hdl.handle.net/10553/10695
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.advisor | Izquierdo López, María Soledad | - |
dc.contributor.advisor | Moyano López, Francisco Javier | - |
dc.contributor.author | Mohamed Ibrahim Azam, Reda Saleh | - |
dc.date.accessioned | 2013-09-07T05:00:13Z | |
dc.date.accessioned | 2018-06-05T11:36:05Z | - |
dc.date.available | 2013-09-07T05:00:13Z | |
dc.date.available | 2018-06-05T11:36:05Z | - |
dc.date.issued | 2013 | en_US |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10553/10695 | |
dc.description | Programa de doctorado: Acuicultura: producción controlada de animales acuáticos | en_US |
dc.description.abstract | The aim of the present thesis was to determine the optimum requirements of krill PL (KPL) and soybean lecithin (SBL) for gilthead seabream (Sparus aurata) larvae, and its influence on larval production performance and digestive enzymes activity (Chapter 3 & 4). Another aim was to compare the effectiveness of dietary KPL and soybean lecithin on the seabream larval rearing performance, oxidative status, vertebral mineralization, skeletal anomalies and bone formation related genes expression (Chapter 5). However, dietary PL have high levels of polyunsaturated fatty acids which are molecules with a great susceptibility to peroxidation resulting in production of harmful peroxides that affect their biological and physiological functions, so it was important that investigate the combined effect of graded levels of antioxidant nutrients such as ¿-tocopherol with dietary KPL and SBL, and the effect of graded levels of Se derived yeast, on the seabream larval rearing performance, oxidative status, vertebral mineralization, skeletal anomalies and bone formation related genes expression (Chapter 6 & 7). In the light of these experiments, the results have shown that dietary KPL are an excellent source of lipids and the optimum inclusion levels of this ingredient in microdiets to completely substitute live preys at this larval age were found to be 12% KPL, providing about 10% total PL, and 8% SBL, providing about 8.8% total PL. These levels significantly improved digestive enzymes activities, utilization and deposition of dietary essential fatty acids and larval growth, as a consequence of a better digestion, absorption, transport and deposition of dietary nutrients. However, despite increased on dietary SBL up to 9% total PL improved larval survival, stress resistance, growth and skeletal development, dietary KPL was more effective in promoting all these parameters where their higher content in phosphatidylcholine and n-3 HUFA, particularly, DHA, not only promotes digestion, transport and deposition of dietary lipids, but also contributes to reduce skeleton anomalies by up-regulating of bone formation related genes, inducing early mineralization and resistance of vertebral bodies to reduce anomalies such as lordosis and kyphosis. Also, inclusion of SBL markedly increased the proxidation risk as denoted by the high larval malondialdehyde (MDA) content, as well as a high expression of catalase (CAT), superoxide dismutase, (SOD) and glutathione peroxidase (GPX) genes... | en_US |
dc.description.abstract | El objetivo de la presente tesis fue determinar los niveles óptimos de fosfolípidos de krill (KPL) y lecitina de soja (SBL) para larvas de dorada ,y su influencia en el rendimiento de producción larvaria y la actividad de las enzimas digestivas (Capítulo 3 y 4) . Otro objetivo fue comparar la eficacia de los fosfolípidos marinos (MPL) de Krill y lecitina de soja (SBL) sobre el rendimiento y el desarrollo larvario, el estado oxidativo, la mineralización de vertebras, anomalías esqueléticas, estado oxidativo, expresion de genes relacionados con el metabolismo óseo y la composición bioquímica de larvas (capítulo 5). Sin embargo, la dieta PL tienen altos niveles de ácidos grasos poliinsaturados que son moléculas con una gran susceptibilidad a la peroxidación que afecta a sus funciones biológicas y fisiológicas, así que era importante que investigar el efecto combinado de niveles de antioxidantes como ¿-tocoferol con KPL y SBL, y el efecto de niveles variables de Se derivado a partir de levadura, sobre el rendimiento y el desarrollo larvario, el estado oxidativo, la mineralización de vertebras, anomalías esqueléticas, estado oxidativo, expresion de genes relacionados con el metabolismo óseo y composición bioquímica de larvas (Capítulo 6 y 7). Los resultados han demostrado que KPL dietético son una excelente fuente de lípidos y los niveles óptimos de inclusión de este ingrediente en microdietas para sustituir las presas vivas fue 12% KPL (10 % PL) y 8% SBL (8,8% PL). Sin embargo, a pesar del aumento en SBL hasta 9% PL ha mejorado el rendimiento larvario y el desarrollo esquelético, KPL fue más eficaz en la promoción de todos estos parámetros por su mayor contenido de fosfatidilcolina y n-3 HUFA, en particular, DHA, no sólo promueve la digestión, el transporte de los lípidos de la dieta, sino que también contribuye a reducir las anomalías esqueléticas por la regulación alta de genes relacionados con la formación de hueso induciendo la mineralización temprana y resistencia de las vertebras a las anomalías tales como lordosis y kyphosis. Además, la inclusión de SBL aumentó notablemente el riesgo de la peroxidacíon indicado por alto contenido de malondialdehído (MDA) en las larvas, y la alta expresión de catalasa (CAT), superóxido dismutasa, (SOD) y glutatión peroxidasa (GPX) genes... | en_US |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language | eng | en_US |
dc.rights | by-nc-nd | es |
dc.subject | 251092 Acuicultura marina | en_US |
dc.subject | 310507 Hábitos de alimentación | en_US |
dc.subject.other | Fosfolípidos | es |
dc.title | Optimun phospholipids and antioxidant levels to develop novel microdiets for gilthead seabream larvae | en_US |
dc.type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.compliance.driver | 1 | es |
dc.contributor.centro | IU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria | en_US |
dc.contributor.facultad | Facultad de Ciencias del Mar | en_US |
dc.identifier.absysnet | 686859 | es |
dc.investigacion | Ciencias | en_US |
dc.rights.accessrights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es |
dc.type2 | Tesis doctoral | en_US |
dc.utils.revision | Sí | en_US |
dc.identifier.matricula | TESIS-1073125 | es |
dc.identifier.ulpgc | Sí | en_US |
dc.contributor.programa | Acuicultura: Producción Controlada De Animales Acuáticos | es |
item.grantfulltext | open | - |
item.fulltext | Con texto completo | - |
crisitem.advisor.dept | GIR Grupo de Investigación en Acuicultura | - |
crisitem.advisor.dept | IU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec | - |
crisitem.advisor.dept | Departamento de Biología | - |
crisitem.author.fullName | Mohamed Ibrahim Azam, Reda Saleh | - |
Appears in Collections: | Tesis doctoral |
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