Identificador persistente para citar o vincular este elemento: http://hdl.handle.net/10553/106722
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dc.contributor.authorCarrascosa Iruzubieta, Conrado Javieren_US
dc.contributor.authorMartínez, Remigioen_US
dc.contributor.authorSanjuán Velázquez, Estheren_US
dc.contributor.authorMillán Larriva, Rafaelen_US
dc.contributor.authordel Rosario-Quintana, Cristóbalen_US
dc.contributor.authorAcosta Arbelo, Félix Antonioen_US
dc.contributor.authorGarcía, Alfredoen_US
dc.contributor.authorJáber Mohamad, José Raduánen_US
dc.date.accessioned2021-04-12T12:50:15Z-
dc.date.available2021-04-12T12:50:15Z-
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.issn0022-0302en_US
dc.identifier.otherScopus-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10553/106722-
dc.description.abstractNew cases of blue cheese discoloration has led to recent research to identify the causal agent and factors that favor blue pigment appearing. Nonetheless, very few reports have described the source of contamination and the measurements to eradicate the microbiological source on cheese farms by determining the relation between blue discoloration on fresh cheese and the Pseudomonas fluorescens group. Thus, 60 samples from a cheese farm (cheese, equipment surfaces, tap water, and raw and pasteurized milk) were analyzed by phenotypical, MALDI-TOF, 16S rRNA sequencing and pulsed-field gel electrophoresis tests to determine the causal agent. The results obtained by pulsed-field gel electrophoresis with restriction enzymes XbaI and SpeI confirmed tap water as the initial contaminated source. The above-mentioned result was essential to avoid Pseudomonas contamination due to the most residual microorganisms being inactivated through a new disinfection program.en_US
dc.languageengen_US
dc.relation.ispartofJournal of Dairy Scienceen_US
dc.sourceJournal of Dairy Science [ISSN 0022-0302], v. 104(6), p. 6548-6558en_US
dc.subject310905 Microbiologíaen_US
dc.subject330990 Microbiología de alimentosen_US
dc.subject.otherPseudomonas fluorescensen_US
dc.subject.otherCheese farmen_US
dc.subject.otherFresh cheeseen_US
dc.subject.otherBlue pingmenten_US
dc.subject.otherMalditofen_US
dc.subject.otherPulsed-field gel electrophoresisen_US
dc.titleIdentification of the Pseudomonas fluorescens group as being responsible for blue pigment on fresh cheeseen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleen_US
dc.typearticleen_US
dc.identifier.doi10.3168/jds.2020-19517en_US
dc.identifier.scopus85103985081-
dc.contributor.authorscopusid55243552300-
dc.contributor.authorscopusid7402193787-
dc.contributor.authorscopusid6603550348-
dc.contributor.authorscopusid7004297847-
dc.contributor.authorscopusid12779399400-
dc.contributor.authorscopusid56269311600-
dc.contributor.authorscopusid57216452471-
dc.contributor.authorscopusid7004667021-
dc.identifier.eissn1525-3198-
dc.investigacionCiencias de la Saluden_US
dc.type2Artículoen_US
dc.utils.revisionen_US
dc.date.coverdateEnero 2021en_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
dc.description.sjr1,215
dc.description.jcr4,225
dc.description.sjrqQ1
dc.description.jcrqQ1
dc.description.scieSCIE
dc.description.miaricds11,0
item.fulltextSin texto completo-
item.grantfulltextnone-
crisitem.author.deptGIR OHAPA (Higiene y Protección Alimentaria) Grupo de Investigación-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR OHAPA (Higiene y Protección Alimentaria) Grupo de Investigación-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR OHAPA (Higiene y Protección Alimentaria) Grupo de Investigación-
crisitem.author.deptGIR Grupo de Investigación en Acuicultura-
crisitem.author.deptIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR Anatomía Aplicada y Herpetopatología-
crisitem.author.deptDepartamento de Morfología-
crisitem.author.orcid0000-0003-2802-7873-
crisitem.author.orcid0000-0002-4789-8124-
crisitem.author.orcid0000-0003-0822-4861-
crisitem.author.orcid0000-0002-1098-7529-
crisitem.author.orcid0000-0001-6116-7275-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.parentorgIU de Investigación en Acuicultura Sostenible y Ec-
crisitem.author.parentorgDepartamento de Morfología-
crisitem.author.fullNameCarrascosa Iruzubieta, Conrado Javier-
crisitem.author.fullNameSanjuán Velázquez, Esther-
crisitem.author.fullNameMillán Larriva,Rafael-
crisitem.author.fullNameAcosta Arbelo, Félix Antonio-
crisitem.author.fullNameJáber Mohamad, José Raduán-
Colección:Artículos
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