Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/41785
Title: Biochemical cycle of Fe in acidified marine environments
Authors: Samperio Ramos, Guillermo Alberto
Director: Santana Casiano, Juana Magdalena 
González Dávila, Melchor 
UNESCO Clasification: 251002 Oceanografía química
2302 Bioquímica
Keywords: Oceanografía
Bioquímica
Medio ambiente marino
Issue Date: 2017
Project: Estudio Del Comportamiento Biogeoquímico Del Fe en Ambientes Marinos Acidificados. 
Efecto de la Acidificación y Del Calentamiento Oceánico en El Comportamiento Biogeoquímico Del Fe en El Alántico Norte. 
Abstract: The oxidation process of Fe(II) has been studied in seawater in presence of high nutrient concentrations and natural organic exudates produced by eukaryote and prokaryote phytoplankton. The oxidation of Fe(II) has been determined under different physical-chemistry conditions, such as pH, temperature and salinity. The experimental results showed that the nutrient effect was constant over the entire pH range studied. In addition, the enhance of the oxidation rate of Fe(II), by the presence of nutrient, was more intense at the higher temperatures studied, suggesting that the oxidation process of Fe(II) might be increased in the coastal waters due to a synergic effect of eutrophication conditions and the upper ocean warming...
El proceso de oxidación del Fe (II) se ha estudiado en agua de mar en presencia de altas concentraciones de nutrientes y exudados orgánicos naturales producidos por fitoplancton eucariota y procariota. La oxidación del Fe(II) se ha determinado en diferentes condiciones físico-químicas, tales como pH, temperatura y salinidad. Los resultados experimentales mostraron que el efecto de los nutrientes fue constante a lo largo del rango de pH estudiado. Además, el aumento de la tasa de oxidación del Fe(II), por la presencia de nutrientes, se intensificó a las temperaturas más altas estudiadas, lo que sugiere que en un futuro el proceso de oxidación del Fe(II) podría incrementarse en las aguas costeras debido a una efecto sinérgico por el aumento de la eutrofización y el calentamiento de la capa superior del océano...
Department: Departamento de Química
Faculty: Facultad de Ciencias del Mar
URI: http://hdl.handle.net/10553/41785
Appears in Collections:Tesis doctoral
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