Identificador persistente para citar o vincular este elemento: https://accedacris.ulpgc.es/jspui/handle/10553/150024
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorSantana Rodríguez, Yurenaen_US
dc.contributor.authorGonzalez Cabrera, Martaen_US
dc.contributor.authorMorales De La Nuez, Antonio Joséen_US
dc.contributor.authorArgüello Henríquez, Anastasioen_US
dc.contributor.authorCastro Navarro, Noemíen_US
dc.contributor.authorHernández Castellano, Lorenzo Enriqueen_US
dc.date.accessioned2025-10-16T08:17:09Z-
dc.date.available2025-10-16T08:17:09Z-
dc.date.issued2025en_US
dc.identifier.isbn978-84-120939-8-8en_US
dc.identifier.urihttps://accedacris.ulpgc.es/jspui/handle/10553/150024-
dc.description.abstractThis study aimed to assess the suitability of infrared thermography (IT) to detect estrous using vulvar temperature. Fourteen estrous synchronized Majorera dairy goats were used. Vulvar temperature was recorded using an IT camera (1938700, RS PRO, Spain) and rectal temperature (RT) was measured using a digital thermometer at different timepoints throughout the estrous synchronization period (i.e., sponge insertion day (T0), 5 days after sponge insertion (T1), serum gonadotropin and prostaglandin injection day (T2), the day before estrous (T3), the day of the onset of estrous (T4) and the day after estrous (T5)). Data was analyzed using PROC ANOVA and the Pearson correlation coefficient was determined using the PROC CORR of SAS 9.4 software. The statistical significance was set as p 0.05. Results showed increased vulvar temperature throughout the synchronization period (p < 0.001) and high correlation between RT and vulvar temperature the day of estrous exhibition (T4; rho= 0.840, p < 0.001) and the next day (T5; rho= 0.710, p= 0.015). In conclusion, the IT can be used to monitor changes in body temperature associated with the estrous cycle, especially in the urogenital area. Although this technique offers a promising approach to enhance reproductive management strategies, it should be combined with other tools to reduce the effect of confounding factors such as the ambient temperature.en_US
dc.languageengen_US
dc.publisherGobierno de Canariasen_US
dc.sourceCongreso International Goat Association (IGA): Regional Conference 2025 (España) /Alexandra Torres, Anastasio Arguello, Sergio Álvarez (Eds.), [ISBN 978-84-120939-8-8], (Mayo 2025)en_US
dc.subject3104 Producción Animalen_US
dc.subject3109 Ciencias veterinariasen_US
dc.subject.otherEstrousen_US
dc.subject.otherInfrared thermographyen_US
dc.subject.otherHeaten_US
dc.subject.otherReproductionen_US
dc.titleThe suitability of infrared thermography to detect estrous in dairy goatsen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/conferenceObjecten_US
dc.typeConference proceedingsen_US
dc.relation.conferenceRegional conference of the International Goat Association (IGA 2025)en_US
dc.investigacionCiencias de la Saluden_US
dc.type2Actas de congresosen_US
dc.description.numberofpages3en_US
dc.utils.revisionen_US
dc.date.coverdateMayo 2025en_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
item.fulltextCon texto completo-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0002-9735-2162-
crisitem.author.orcid0000-0002-0184-2037-
crisitem.author.orcid0000-0002-4426-0678-
crisitem.author.orcid0000-0002-3026-2031-
crisitem.author.orcid0000-0003-2729-0434-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.fullNameGonzalez Cabrera, Marta-
crisitem.author.fullNameMorales De La Nuez, Antonio José-
crisitem.author.fullNameArgüello Henríquez, Anastasio-
crisitem.author.fullNameCastro Navarro, Noemí-
crisitem.author.fullNameHernández Castellano, Lorenzo Enrique-
crisitem.event.eventsstartdate14-05-2025-
crisitem.event.eventsenddate17-05-2025-
Colección:Póster de congreso
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