Identificador persistente para citar o vincular este elemento: https://accedacris.ulpgc.es/jspui/handle/10553/149815
Campo DC Valoridioma
dc.contributor.authorPerez Santana, MAen_US
dc.contributor.authorGonzalez Cabrera, Martaen_US
dc.contributor.authorNuez Socorro, Jen_US
dc.contributor.authorHernández Castellano, Lorenzo Enriqueen_US
dc.contributor.authorMorales De La Nuez, Antonio Joséen_US
dc.contributor.authorBetancor Sánchez, Manuelen_US
dc.contributor.authorCastro Navarro, Noemíen_US
dc.contributor.authorArgüello Henríquez, Anastasioen_US
dc.date.accessioned2025-10-13T14:17:53Z-
dc.date.available2025-10-13T14:17:53Z-
dc.date.issued2025en_US
dc.identifier.isbn978-84-120939-8-8en_US
dc.identifier.urihttps://accedacris.ulpgc.es/jspui/handle/10553/149815-
dc.description.abstractHoof conformation in small ruminants is a critical yet often overlooked factor influencing welfare and productivity. This study evaluates hoof morphology and temperature in 81 adult female sheep (n= 49) and goats (n= 32) from different farms in Gran Canaria. Parameters assessed include claw shape, claw splay, toe length, heel shape, fetlock shape, interdigital temperature, and joint temperature. Data were analyzed using Kruskal-Wallis and ANOVA tests. Significant species- related differences (p < 0.05) were observed in claw shape, claw splay, age, and interdigital temperature. Sheep exhibited better hoof conformation than goats, with fewer twisted claws (16.3% vs. 32.8%). Animals slaughtered under Halal protocols had a better hoof structure compared to those in conventional systems (p < 0.01), with reduced overgrowth and claw deformities. Infrared thermography revealed higher interdigital temperatures in sheep (T= 4.1°C) and conventionally slaughtered animals (T= 3.4°C), possibly suggesting the presence of inflammation. These findings underscore hoof morphology as a key welfare indicator, highlighting management and selection practices as critical factors in welfare optimization. Future research should refine scoring methodologies and explore the relationship between hoof conformation and locomotor pathology.en_US
dc.languageengen_US
dc.publisherGobierno de Canariasen_US
dc.sourceCongreso International Goat Association (IGA): Regional Conference 2025 (España) /Alexandra Torres, Anastasio Arguello, Sergio Álvarez (Eds.), [ISBN 978-84-120939-8-8], (Mayo 2025)en_US
dc.subject3109 Ciencias veterinariasen_US
dc.subject.otherHooF ConForMationen_US
dc.subject.otherGoatsen_US
dc.subject.otherSheePen_US
dc.subject.otherInFrareD therMograPhYen_US
dc.subject.otherSlaughteren_US
dc.titleSmall Ruminant Hoof Inspection as an Animal Welfare Indicator: A Study in Gran Canariaen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/conferenceObjecten_US
dc.typeConference proceedingsen_US
dc.relation.conferenceRegional conference of the International Goat Association (IGA 2025)en_US
dc.investigacionCiencias de la Saluden_US
dc.type2Actas de congresosen_US
dc.utils.revisionen_US
dc.date.coverdateMayo 2025en_US
dc.identifier.ulpgcen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
dc.contributor.buulpgcBU-VETen_US
item.fulltextCon texto completo-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.deptGIR IUSA-ONEHEALTH 4. Producción y Biotecnología Animal-
crisitem.author.deptIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.deptDepartamento de Patología Animal, Producción Animal, Bromatología y Tecnología de Los Alimentos-
crisitem.author.orcid0000-0002-9735-2162-
crisitem.author.orcid0000-0003-2729-0434-
crisitem.author.orcid0000-0002-0184-2037-
crisitem.author.orcid0009-0009-1620-5530-
crisitem.author.orcid0000-0002-3026-2031-
crisitem.author.orcid0000-0002-4426-0678-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.parentorgIU de Sanidad Animal y Seguridad Alimentaria-
crisitem.author.fullNameGonzalez Cabrera, Marta-
crisitem.author.fullNameHernández Castellano, Lorenzo Enrique-
crisitem.author.fullNameMorales De La Nuez, Antonio José-
crisitem.author.fullNameBetancor Sánchez, Manuel-
crisitem.author.fullNameCastro Navarro, Noemí-
crisitem.author.fullNameArgüello Henríquez, Anastasio-
crisitem.event.eventsstartdate14-05-2025-
crisitem.event.eventsenddate17-05-2025-
Colección:Póster de congreso
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