Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/44878
Title: Ingesta de energía y nutrientes y riesgo de ingestas inadecuadas en Canarias (1997-98)
Other Titles: Energy and nutrient consumption and risk of inadequate intakes in the Canary Islands (1997-98)
Authors: Serra Majem, Lluís 
Ribas Barba, Lourdes
Armas Navarro, Alberto
Álvarez León, Eva Elisa 
Sierra, Antonio
UNESCO Clasification: 32 Ciencias médicas
3206 Ciencias de la nutrición
Keywords: Encuesta alimentaria
Energía
Nutrientes
Ingesta inadecuada
Ingestas recomendadas, et al
Issue Date: 2000
Journal: Archivos latinoamericanos de nutrición 
Abstract: Objetivos: Evaluación del consumo de energía y nutrientes e identificación del riesgo de ingestas inadecuadas de energía y nutrientes en la población de las Islas Canarias (1997-98). Diseño: Estudio epidemiológico transversal. Métodos: se realizó una encuesta alimentaria en una muestra representativa de la población canaria (n=l 747; 821 hombres y 926 mujeres) de 6 a 75 años de edad. El método de encuesta dietética utilizado fueron dos recordatorios de 24 horas realizados en días no consecutivos. Se utilizaron tablas de composición españolas y los datos se ajustaron por la variabilidad intraindividual. Resultados: El consumo medio diario de energía fue de 1760 kcal, el de proteínas de 73g, el de hidratos de carbono 228g, el de fibra 15g y el de grasas de 62g (24g AGS, 25g AGMI; 8g AGPI). El consumo de energía y nutrientes disminuye con la edad a excepción de las vitaminas A, C y folatos. La densidad nutricional aumenta con la edad siendo más desfavorable en las edades más jóvenes. En relación con el nivel social se observa una menor ingesta de energía en el nivel más bajo y un mayor consumo de vitamina A, B12 niacina y folatos en el más alto. Destaca el bajo aporte calórico en general y los elevados riesgos de ingestas deficitarias (porcentajes de población con ingestas por debajo de los 2/3 de las 1DR) de vitaminas D (92,5%), A (74%), E (87,4%), folatos (44,7%), hierro (30,1%), magnesio/14,9%) y vitamina C (5,4%). No existe riesgo de ingesta inadecuada de proteínas.
Objectives: To evaluate the consumption of energy and nutrients and to identify The risk of inadequate intakes in the Canary Island population (1997-98). Design: Cross-sectional epidemiological study. Methods: A dietary survey was conducted in a representative sample of the Canary island population (n=1747; 821 men and 926 women) aged 6 to 75 years. Two 24-hour recalls were utilised as the dietary survey instrument, carried out over non-consecutive days. Spanish Food Composition Tables were used and data was adjusted for intra-individual variability. Results: The mean daily intakes were 1760 kcal for energy, 73 g for protein, 228 g for carbohydrates, 15 g for fibre and 62 g for fat (24 g SFA, 25 g MUFA and 8 g PUFA). Energy and nutrient consumption decreased with age excluding vitamins A, C and folate. Nutrient density increased with age, with the lowest intakes seen in children and adolescents. As for social class, decreased calorie intake was observed in the lowest category, with the highest income level showing the greatest intakes for vitamin A, B12, niacin and folate. Noteworthy findings include an overall low caloric intake, and elevated risks of inadequate intakes (percentages of the population with intakes below 2/3 of the RDI) for vitamins D (92.5%). E (87.4%), A (74%), folate (44.7%), iron (30.1%) magnesium (14.9%) and vitamin C (5.4%). Risk for inadequate protein intake was not observed.
URI: http://hdl.handle.net/10553/44878
ISSN: 0004-0622
Source: Archivos latinoamericanos de nutrición [ISSN 0004-0622], v. 50 (1) sup. 1, p. 7-22, (Marzo 2000)
Appears in Collections:Artículos
Unknown (720,41 kB)
Show full item record

SCOPUSTM   
Citations

35
checked on May 9, 2021

WEB OF SCIENCETM
Citations

26
checked on May 9, 2021

Page view(s)

28
checked on May 15, 2021

Download(s)

45
checked on May 15, 2021

Google ScholarTM

Check


Share



Export metadata



Items in accedaCRIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.