Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/44877
Title: Conocimientos, opiniones y actitudes de la población de las Islas Canarias en relación con la nutrición
Other Titles: Knowledge, opinions and attitudes towards nutrition in the Canary Island population
Authors: Lainez, Pilar
Navarro Rodríguez, María del Carmen 
Malé Gil, María Luísa
Serra-Majem, Lluis 
UNESCO Clasification: 32 Ciencias médicas
3206 Ciencias de la nutrición
Keywords: Alimentación
Nutrición
Issue Date: 2000
Journal: Archivos latinoamericanos de nutrición 
Abstract: _Estimar los conocimientos e identificar las opiniones y las actitudes que la población canaria tiene sobre la alimentación y su relación con la salud. Diseño_ Epidemiológico, descriptivo transversal o de prevalencia. Sujetos_ 1747 personas canarias_ 821 varones (47%) y 926 mujeres (53%) de entre 6 y 75 años de edad. Resultados_ En las Islas Canarias el 46,7% de los encuestados considera que sus conocimientos sobre alimentación y nutrición son adecuados a pesar de que un porcentaje importante de la población desconoce los alimentos que hay que moderar para prevenir la hipercolesterolemia. El 43% de la población estudiada declaró estar dispuesta a modificar la dieta en beneficio de su salud y el 78,7%considera a los médicos como la fuente de información más fiable en esta materia. Conclusiones_ Una importante proporción de la población canaria considera que debería modificar su dieta para mejorar su salud. Asimismo gran parte de dicha población admite estar dispuesta a realizar modificaciones positivas en su alimentación siendo los profesionales sanitarios un elemento clave en este proceso_
Objective: To estimate knowledge and identify opinions and attitudes of the Canary Island population towards eating in relation to health. Design: Epidemiological, cross-sectional descriptive or prevalence study. Subjects: 1747 people from the Canary Islands: 821 males (47%) and 926 females (53%) aged 6 to 75 years. Results: In the Canary Islands. 46.7% of the study population considered their knowledge of food and nutrition to be adequate, although an important percentage of the population didn't know the foods they had to restrict to prevent hypercholesterolemia. 43% of the population studied declared to be ready to modify their diet for health reasons and 78.7% of the people surveyed considered physicians as the most reliable source of food and nutrition information. Conclusions: An important proportion of the Canarian population considers that they should change their diet to improve their health. Likewise, a large number of this population admits to being ready to positively modify their eating habits, and health professionals are a key element in this process.
URI: http://hdl.handle.net/10553/44877
ISSN: 0004-0622
Source: Archivos Latinoamericanos de Nutrición [ISSN 0004-0622], v. 50 (1) sup. 1, p. 55-61, (Marzo 2000)
Appears in Collections:Artículos
Unknown (421,63 kB)
Show full item record

SCOPUSTM   
Citations

3
checked on May 16, 2021

WEB OF SCIENCETM
Citations

1
checked on May 16, 2021

Page view(s)

20
checked on May 15, 2021

Download(s)

4
checked on May 15, 2021

Google ScholarTM

Check


Share



Export metadata



Items in accedaCRIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.