Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10553/44802
Title: Tendencias del estado nutricional de la población española: resultados del sistema de monitorización nutricional de Cataluña (1992-2003)
Other Titles: Trends in the nutritional status of the Spanish population: Results from the Catalan nutrition monitoring system (1992-2003)
Authors: Serra Majem, Lluís 
Ribas Barba, Lourdes
Salvador Castell, Gemma
Román Viñas, Blanca
Castell Abat, Conxa
Cabezas Peña, Carmen
Pastor Ferrer, Mari Cruz
Raidó Quintana, Blanca
De La Cruz, Joy Ngo
García Álvarez, Alicia
Serra Farró, Jaume
Salleras Sanmartí, Luis
Plasencia Taradach, Antoni
UNESCO Clasification: 32 Ciencias médicas
3206 Ciencias de la nutrición
Keywords: Dietary Recall Data
Representative Sample
Serum Concentration
Adult-Population
Nutrient Intake, et al
Issue Date: 2007
Journal: Revista Española de Salud Pública 
Abstract: Fundamento: El objetivo de este estudio es analizar los cambios producidos en los hábitos alimentarios y el estado nutricional de la población catalana, a lo largo de 10 años a partir de la información procedente de las dos Encuestas Nutricionales de Cataluña desarrolladas en 1992-93 y 2002-03. Método: 2641 indivíduos en 1992-93 y 2060 en 2002-03 de 10 a 75 años participaron en las encuestas. Se utilizaron dos recordatorios de 24 horas, un cuestionario de frecuencia de consumo y un cuestionario general sobre actividad física, conocimientos y actitudes sobre alimentación y uso de suplementos alimentarios. Se midió el peso (kg), la talla (cm) y el perímetro de la cintura (PC) (cm). Se realizó un análisis bioquímico en una submuestra de la población. Se evaluaron colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL, triglicéridos y ß-caroteno, a-tocoferol y retinol. Resultados: Se observa un descenso en la ingesta de fruta, verdura y patata, carne y pescado, y un aumento en el consumo de derivados lácteos y comida rápida (especialmente entre los jóvenes). Se produce un ascenso en el valor medio de índice de masa corporal (IMC) en hombres y de PC en hombres y mujeres. El valor de IMC desciende entre las mujeres (excepto entre las más jóvenes). La prevalencia de obesidad aumenta en hombres (de 9,9% a 16,6%), pero no en mujeres. Desciende la colesterolemia media, a expensas del valor de HDL colesterol. Disminuye el porcentaje de población sedentaria en el tiempo libre. Conclusiones: Es necesaria una política de nutrición que sea efectiva en la promoción de una alimentación acorde con las recomendaciones nutricionales y la dieta mediterránea.
Background: The purpose of this study was to evaluate the changes in the nutricional habits and nutricional status of the Catalan population over 10 years interval of the two Catalan Nutricional Surveys conducted in 1992-93 and 2002-03.Methodos: 2641 individuals in 1992-93 and 2060 individuals in 2002-03 aged 10 to 75 years participated in the surveys. Two 24 hour recall, a food frequency questionnaire, and a general questionnaire with information on physical activity, knowledge and opinions on nutrition and supplements use were administered. Weight (Kg), height (cm) and waist circumference (WC) (cm) were measured. A subsample of the population underwent a biochemical evaluation. Total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, tryglicerides and B-carotene, a-tocopherol and retinol were measured.Results: A decrease in the consumption of fruit, vegetables, potatoes, meat and fish and an increase in the consumption of dairy products and fast food (in young individuals) were reported. An increase in the mean value of Body Mass Index (BMI) was observed among males, and an increase in WC mean value was observed in males and females. BMI value decreased in females (except among the younger ones). The prevalence of obesity increased among males (from 9.9% to 16.6% but not in females. Both total cholesterol and HDL cholesterol decreased. A decrease was observed in the percentage of population with sedentary habits during leisure time.Conclusions: There is a need for an effective nutrition policy promoting healthy nutrition in accordance with the ongoing dietary guidelines.
URI: http://hdl.handle.net/10553/44802
ISSN: 1135-5727
Source: Revista Espanola de Salud Publica [ISSN 1135-5727], v. 81, p. 559-570
Appears in Collections:Artículos
Show full item record

Google ScholarTM

Check


Share



Export metadata



Items in accedaCRIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.