Rama de Conocimiento 1
Ciencias de la Salud
 
Campo CNEAI
4-Ciencias Biomédicas
 
Líneas de Investigación
Encuestas alimentarias en la infancia y la adolescencia: educación nutricional: - https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/52540
Physical Activity, Sedentarism and Obesity in Spanish youth (PASOS): - https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/113853
Consumo de alimentos y nutrientes y Evaluación estado nutricional en colectividades: - https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/112681
Determinantes de la obesidad. Abordaje de la obesidad mórbida: - https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/111387
Consumo de suplementos a base de plantas y alimentos funcionales tipo probióticos: - https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/69925
Peces y algas marinas, nutrición, salud y enfermedad: - https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/70712
Nutrición infantil y cooperación al desarrollo: - https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/73303
Dieta Mediterránea: epidemiología, determinantes y sostenibilidad: - https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/112943
Mapeo de la obesidad en Canarias: - https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/55031
Proyecto La Isla en tu Plato: sostenibilidad de la Dieta Mediterránea en Gran Canaria. Cátedra de NUTRICIÓN Y GASTRONOMÍA: - https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/69971
COGNICIÓN, CULTURA Y NUTRICIÓN (COCUNUT) / COGNITION, CULTURE & NUTRITION: Nuestro conocimiento científico y epistemológico sobre aquellos factores genéticos, moleculares y neurales vinculados a la actividad/comportamiento social se ha desarrollado de modo espectacular en los últimos años. Las nuevas tecnologías han posibilitado sofisticados enfoques teóricos y nuevas técnicas analíticas de estudio de datos sobre fundamentos sociales de la actividad cognitiva humana. El lenguaje es quizás la actividad que mayor complejidad evolutiva ha creado en este sentido. La cognición social es un sistema complejo adaptativo activado por distintos mecanismos cognitivos de base biológica y cultural. Esta nueva investigación altamente interdisciplinar en los estudios cognitivos del lenguaje supone una vía muy necesaria y eficaz para entender la evolución de esos mecanismos en el ámbito de la nutrición.
Obesidad infantil y juvenil e hígado graso: abordaje terapéutico: 1. XXIII Congreso Nacional de la Sociedad Española de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica. Comunicación breve: Montoro González BC, Ruiz Derlinchán B, Bozicnic S, Nimo Román A, Aguiar Santana I, Aguilera García C, Gil Hernández A, Peña Quintana L. Hígado graso no alcohólico y ateroesclerosis subclínica en pacientes pediátricos y adolescentes obesos. Gijón. 2016.
Palabras Clave
Nutrición
Salud Pública
Epidemiología
Obesidad
Sostenibilidad alimentaria
Research Lines
Physical Activity, Sedentarism and Obesity in Spanish youth (PASOS): PASOS (acronym for Physical Activity, Sedentarism and Obesity in Spanish Youth) is a pioneering study whose objective is to evaluate the physical activity, sedentarism, lifestyles and obesity of Spanish children and adolescents aged 8 to 16 and their families. This initiative arises from the Gasol Foundation's commitment to the fight against childhood obesity and the need to have objective data on the level of physical activity and health of children in this age group, as well as to have scientific evidence of the association between the level of physical activity and social and lifestyle determinants. In order to carry out the project and obtain a representative sample at national level, data collection was carried out through 245 primary and secondary schools in 121 selected localities in each of the 17 autonomous communities. In total, 3,803 children participated in the study and the data collection and analysis process was made possible thanks to the collaboration of 13 research centres throughout the country. The study methodology was designed jointly by the Gasol Foundation, the Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM) and the IUIBS-ULPGC.
COGNICIÓN, CULTURA Y NUTRICIÓN (COCUNUT) / COGNITION, CULTURE & NUTRITION: Our scientific and epistemological knowledge of the genetic, molecular, and neural factors that contribute to social behavior and sociocultural activity has remarkably advanced in the past few years. Sophisticated theoretical and analitycal approaches have been enhanced by the new technology that have contributed knew knowledge on data about sociocultural foundations of cognition understood as human activity. Language is perhaps the activity that more increasing complexity has involved in the human evolution. Social cognition is a complex adaptive system involving different cognitive mechanisms. This highly interdisciplinar approach to human languages provides a necessary route to understanding the evolution of such mechanisms as framed in Nutrition.
 
Keywords
Nutrition
Public Health
Epidemiology
Obesity
Food sustainability
Áreas de conocimiento
Medicina Preventiva y Salud Pública
Enfermería
Pediatría
Medicina Preventiva Y Salud Pública